Spānija un Norvēģija atbalsta VFR sašutumu par Vašingtonas noklausīšanos. Itālijas bijušajam premjerministram ir pierādījumi

foto: Global Look Press
foto: Global Look Press

Problēmas par ASV specdienestu augstu ierēdņu vērienīgo, kā arī Eiropas valstu pilsoņu telefona sarunu noklausīšanos apspriešanai pievienojās Itālijas un Norvēģijas pārstāvji. 

Tā, bijušais Itālijas premjerministrs Romano Prodi paziņoja, ka viņu izseko jau sen, bet Norvēģijas valdības vadītāja Erna Sulberga pagaidām nezina, vai viņa ir bijusi noklausīšanās upuris, bet pēc viņas vārdiem tas „Pavisam nav pieļaujams”.

Kā Romano Prodi intervijā pastāstīja vietējam izdevumam Il Messagero, Amerikas specdienesti izsekoja viņa telefona sarunas jau pirms desmit gadiem, kad viņš ieņēma Eiropas Komisijas priekšsēdētāja posteni.

Pēc Itālijas politiķa vārdiem tad lielā iknedēļas izdevumā ar atsauci uz „nenosauktiem Amerikas avotiem” tika publicētas Prodi telefona sarunu ar Itālijas naftas un gāzes kompānijas prezidentu Eni Džanu Mariju Grom–Pjetro detaļas.

„Šie dati nonāk uz slepeno Lielbritānijas kara bāzi „Mensvilu Hilu”, no kurienes tiek nodotas uz ASV Centrālo nacionālās drošības aģentūras pārvaldi”, – paskaidroja bijušais Itālijas premjerministrs.

Prodi atzīmē: ja atsevišķus Amerikas izlūkdienesta darbības aspektus var attaisnot ar nacionālās drošības interesēm un pretterorisma mērķiem, tad gadījumā ar pēdējiem incidentiem ar Eiropas valstu vadītājiem „runa nav par terorisma draudu novēršanu, bet saskatāms tikai starptautisko tiesību normu un fundamentālo pilsoņu tiesību un brīvību pārkāpums”.

Erna Sulberga pagaidām nav pārliecināta par viņas sarunu noklausīšanās faktu tādā mērā kā Itālijas bijušais premjerministrs, bet savukārt atgādināja, ka „Norvēģija un ASV ir seni partneri un cieši sadarbojas, tai skaitā arī izlūkošanas sfērā”. Šīs attiecības „nav jāaptumšo ar neuzticību”, jo valstu sasvstarpējajai sadarbībai „ir ļoti liela nozīme”, – ziņo ИТАР-ТАСС.

Pēc ES samita noslēguma Spānijas valdības priekšsēdētājs Mariano Rahojs Brejs, kurš tāpat ir satraucies par situāciju ar noklausīšanos, no savas puses paziņoja, ka ASV vēstnieks tuvākajā laikā tiks izsaukts uz karalistes IEM.

„Mums nav nekādu pierādījumu par to, ka ASV veic izlūkošanu pret Spāniju. Tomēr mēs obligāti pieprasīsim visu informāciju par šo jautājumu, – uzsvēra Mariano Rahojs Brejs.

Uz Lielbritānijas The Guardian jaunu bijušā ASV NDA aģenta Edvarda Snoudena atmaskojumu publikācijas fona 81 gadu vecā Indijas premjerministra Manhomana Singha pārstāvis paziņoja, ka Indijas valdības vadītājs nepārdzīvo par MIL ziņojumiem.

Kā paskaidroja Singha preses sekretārs, lieta ir apstāklī, ka Indijas politiķim nav mobilā telefona un personīgās elektroniskā pasta adreses. „Premjera kanceleja izmanto elektronisko pastu, tomēr premjeram nav savas personīgās e-pasta adreses. Tādēļ mums nav nekādas informācijas un uztraukuma iemesla”, – izklāsta viņa vārdus Euronews.

Merkele plāno panākt no Obamas „izmaiņas”: „tikai ar vārdiem nepietiks”

Tajā pašā laikā VFR kanclere Angela Merkele, kura padarīja jautājumu ar viņas telefona sarunu noklausīšanos par Briselē notiekošā samita galveno tēmu, pieprasa salikt visus punktus uz „i” ASV specdienestu un Eiropas Savienības valstu attiecībās. Viņa paziņoja, ka negaida un neuzstāj uz ASV atvainošanos, tomēr „tikai ar vārdiem” jebkurā gadījumā nepietiks – „ir nepieciešamas izmaiņas”.

Eiropas diplomāts, kurš piedalījās samitā, ИТАР-ТАСС korespondentam paskaidroja, ka šāda Vācijas līderes reakcija ir pilnīgi adekvāta. Lieta tāda, ka Merkeli vēl pirms Berlīnes mūra krišanas izsekoja VDR Valsts drošības ministrija, tādēļ noklausīšanās tēma viņai ir ļoti sāpīga.

Turklāt uz ASV tiek sūtīta valdības delegācija, kuras „sastāvā būs Vācijas Federālā izlūkdienesta un Federālā Konstitūcijas aizsardzības dienesta vadītāji”, – Vācijas valdības pārstāvja Georga Štraitera vārdus citē РИА "Новости".

ASV Valsts departamenta preses dienesta vadītāja Džena Psaki šo informāciju apstiprināja un apliecināja, ka „delegācija ieradīsies tuvāko nedēļu laikā”. Līdz ar to viņa atzīmēja, ka ASV amatpersonu loku, ar kurām tiksies Vācijas pārstāvji „arvien vēl nosaka”. Tādēļ vēl nav nolemts, vai konsultācijās ar Vācijas emisāriem piedalīsies ASV Valsts departamenta darbinieki.


Написать комментарий