Cilvēktiesību komisija: saistībā ar bezmaksas virszemes televīzijas apraidi NEPLP vēl ir neskaidri jautājumi

foto: nstarikov.ru
foto: nstarikov.ru

Lai bezmaksas virszemes televīzijas apraidē no 2014.gada 1.janvāra būtu vairāk nekā divi sabiedriskās televīzijas kanāli – LTV1 un LTV7, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) plāno organizēt konkursu sabiedriskā pasūtījuma ietvaros uz trim bezmaksas televīzijas apraidē esošajām kanālu vietām, piešķirot tām valsts budžeta finansējumu, ziņo Saeimas preses dienests.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 12.novembrī, diskutējot ar NEPLP un nozares pārstāvjiem, saistībā ar šo modeli akcentēja vairākus neskaidrus jautājumus. 

NEPLP plāno organizēt atsevišķi trīs konkursus uz katru no trim kanālu vietām, nosakot dažādas proporcijas kopējā raidlaikā, piešķiramā publiskā finansējuma apjomu sabiedriskajam pasūtījumam, kā arī dažādas satura prasības – saturs bērniem un jauniešiem, informatīvi dokumentālo raidījumu nodrošināšana, kā arī reģionālo televīziju saturs. Šāda pieeja veicinās programmu un satura daudzveidību bezmaksas virszemes televīzijas apraidē, deputātus informēja NEPLP priekšsēdētājs Ainars Dimants. 

Komisijas deputāti akcentēja, ka ir būtiski sabiedrībai nodrošināt vispusīgu televīzijas saturu, taču vienlaikus pauda bažas, ka konkursa nolikums var nebūt pietiekami pievilcīgs TV kanāliem. Neskaidrību rada arī jautājums, ko iesākt situācijā, ja, piemēram, neviens TV kanāls nepiesakās konkursā kādā no trim izsludinātajām konkursa kategorijām. NEPLP priekšsēdētājs Ainars Dimants sacīja, ka konkursu mērķis ir atbalsts vietējā satura veidošanai un pārraidīšanai, taču ir iespējams piedāvāt retranslācijas iespējas arī kādas citas Eiropas Savienības dalībvalsts sabiedriskajai televīzijai. 

Savukārt nozares pārstāvji iebilda, ka NEPLP bezmaksas apraides modeļa veidošanā nav pietiekami izsvērusi finanšu aspektus. 

Deputāti vaicāja, vai līdz galam ir pārdomāts jautājums par iespējamo reģionālo televīziju pārraidīšanas veidu - vai tas būs vienas televīzijas ietvaros radīts reģionālais saturs vai vairākas reģionālās televīzijas pārraidīs savu saturu kādā no astoņiem atbilstošajiem reģioniem. Latvijas Reģionu televīzijas „Re:tv” ģenerāldirektors Ingemārs Vekteris pauda bažas par iespējām atrast astoņas reģionālās televīzijas, kas spētu piedāvāt pietiekami kvalitatīvu saturu.

A.Dimants apliecināja, ka par šiem jautājumiem vēl tiks diskutēts, jo darbs pie konkursa nolikuma vēl nav noslēdzies - to plānots apstiprināt nedēļas beigās. Savukārt konkursu plānots noslēgt decembra vidū, un līdz gada beigām izstrādāt galīgo bezmaksas virszemes televīzijas – sabiedriskā pasūtījuma nodrošinātāju - sarakstu.


Написать комментарий