LTV raidījumā «Aizliegtais paņēmiens» saskata Satversmes pārkāpumus un aicina to pārtraukt

foto: citariga.lv
foto: citariga.lv

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) Sabiedriski konsultatīvās padomes pārstāve Elita Kleinhofa – Prūse lūdz elektronisko mediju uzraugiem pārtraukt Latvijas televīzijas (LTV) raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" translēšanu, uzskatot, ka tas ir antikonstitucionāls un šķeļ sabiedrību.

Kleinhofa – Prūse ar atklātu vēstuli vērsusies pie NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta un NEPLP sabiedriski konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Toma Meisīša, norādot, ka LTV raidījums, iespējams, pārkāpj vairākus Satversmes pantus. Vēstulē viņa norāda, ka raidījums, kurš izdomā dažādas provokatīvas un fiktīvas situācijas, filmē cilvēkus, viņu reakciju, atskaņo ierakstītas telefona sarunas, sabiedrībā radījis nopietnas diskusijas. Kleinhofa – Prūse ir sašutusi, ka raidījuma vadītājs Guntis Bojārs mudina drošības iestāžu pārstāvjus ierosināt lietas un pārbaudīt personas, kuras raidījumā ir novērotas.

Vēstules autore bažījas, vai tas saskan ar cilvēktiesību ievērošanu demokrātiskā valstī, kurā ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību, ko garantē Satversme un vārda brīvību. "Kopš kura laika LTV izpilda drošības iestāžu funkcijas un kādā sakarā tāds raidījums parādījies sabiedriskajā televīzijā, un kas to finansē?" vēstulē jautā NEPLP pārstāve.

"Kāds mērķis ir šādam raidījumam - varētu domāt- neiecietības mazināšana sabiedrībā, ja vien galarezultāts nav rūgtums par LTV vadības visatļautību, sabiedrības iebiedēšana un Satversmē noteikto brīvību ierobežošana. Tas nekādi neatbilst LTV sabiedriskā pasūtījuma vadlīnijām - demokrātiskas un saliedētas sabiedrības veidošanai," uzskata vēstules autore.

Viņa lūdz NEPLP pārtraukt LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veidošanu un pārraidi, izvērtēt LTV raidījumu satura redaktores Ritas Rudušas atbilstību amatam.

LTV jaunajā sezonā ir raidījums "Aizliegtais paņēmiens", kurā tā autori izdomā dažādas situācijas, ar kurām provocē sabiedrību. Pēdējā raidījumā žurnālists, uzdodoties par Aizsardzības ministrijas pārstāvi, lūdza iespēju atsevišķās krievu skolās izvietot patriotiskus plakātus, kuros minēts, ka 1940.gadā PSRS okupēja Latviju. Pēc tam zvanījis fiktīvs pārstāvis no nevalstiskas organizācijas "9.maijs" un lūdzis šos plakātus noņemt. Divas no trim šajā eksperimentā iesaistītām skolām pēc šī aicinājuma plakātus arī noņēma vai izgriezušas no plakāta daļu par okupāciju. Šīs skolas trešdien apmeklēs Izglītības kvalitātes valsts dienests.

Mediju eksperte Anda Rožkanle norādījusi, ka raidījuma mērķis ir pielietot šādas metodes tikai tādos gadījumos, kad citādi nav iespējams pārbaudīt kādus procesus.


Написать комментарий