Lielbritānijas žurnālistus Snoudena dēļ var apsūdzēt par terorismu

foto: ntv.ru
foto: ntv.ru

Lielbritānijas policija izskata jautājumu par laikraksta The Guardian žurnālistu apsūdzību par terorismu pēc viņu publicētajiem materiāliem, kurus publiskoja Edvards Snodens, paziņoja Lielbritānijas vecākais cīņas ar terorismu virsnieks.

Jautājums radās pēc tam, kad The Guardian redaktoru Alanu Rasbridžeru izsauca uz liecību sniegšanu pēc parlamenta pieprasījuma, apsūdzēja par palīdzību teroristiem slepenas informācijas publicēšanas ceļā un to nodošanā citām ziņu organizācijām, ziņo aģentūra Reuters.

The Guardian bija viens no vairākiem Lielbritānijas izdevumiem, kurš publicēja Snoudena materiālus par ASV NDA un Lielbritānijas noklausīšanās aģentūru.

Lielbritānijas specdienestu darbinieki paziņo, ka informācijas atklāšana, kura satur ziņas par Lielbritānijas spiegiem, var pakļaut riskam daudzas dzīvības. Rasbridžers savukārt apgalvo, ka šī informācija nebija publicēta.

Likumdevēji apgalvo, ka Rasbridžers ir pārkāpis Cīņas ar terorismu likuma 58.a pantu, kurš aizliedz publicēt jebkuru informāciju par cilvēkiem, kuri ietilpst armijas vai specdienestu sastāvā, – ziņo vz.ru.

„Lieta ir ne tikai apstāklī, ka jūs publicējāt šos datus, jautājums vēl ir apstāklī, ka jūs tos apspriedāt. Tas ir noziegums”, – teica komitejas loceklis Maikls Eliss.

Uz Elisa jautājumu, vai Skotlendjarda izskata iespēju, ka The Guardian žurnālistiem tiks izvirzītas apsūdzības pēc Lielbritānijas Cīņas ar terorismu likuma 58.a panta, Skotlendjardas speciālo operāciju nodaļas vadītāja Kresida Dika atbildēja pozitīvi: „Jā, mēs izskatām šo iespēju”.

Pratināšanas laikā Rostbridžers apgalvoja, ka laikraksts izmantoja tikai 1% slepeno dokumentu informācijas, bet pārējie tiek glabāti noslēpumā.

„Man liekas, ka mēs publicējām 26 dokumentus no 58 tūkst., kurus mēs saņēmām. Tādējādi mēs selektīvi piegājām tam, kas jāpublicē”, – viņš paziņoja.

„Mēs nepublicējām nekādus vārdus”, – precizēja žurnālists.

Atgādināsim, ka Lielbritānijā iepriekš tika nopratināts Dēvids Miranda, Glena Grīnvalda dzīvesbiedrs, kurs nodeva atklātībai Snoudena dokumentus. Tas notika Hītrovas lidostā, caur kuru viņš lidoja uz Brazīliju. Datormateriāli, kuri atradās pie viņa, tika atņemti.

Edvards Snoudens šokēja pasaules sabiedrību ar dokumentu publikāciju, kuri skaidri liecina par to, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra totāli izsekoja visu pasauli. „Zem kupola” nonāca ne tikai ierindas pilsoņi, bet arī 35 valstu vadītāji. Eiropa pieprasīja šajā jautājumā paskaidrojumus no ASV.

Tāpat dokumentos, kuri nonāca MIL pagājušajā nedēļā, tika norādīts, ka Kanāda atļāva ASV NDA noklausīties „astotnieka” un „divdesmitnieka” samitus, kuri notika 2010. gadā. 


Написать комментарий