Vidējais ātrums uz ceļiem ir palielinājies līdz 110 km/h

foto: autocentre.ua
foto: autocentre.ua

Traģiskā ceļu satiksmes negadījumos cietušo statistika novembrī ir sekas tam, ka uz ceļiem ir palielinājies kustības vidējais ātrums.

Tas ir saistīts gan ar šoferu bezatbildību, gan fotoradaru neesamību uz ceļiem, radio Batlkom programmā "Razvorot" teica CSDD valdes loceklis Emīls Jakrins.

"Daudzās vietās vidējais ātrums būtiski pārsniedz atļauto. Piemēram, uz šosejas Rīga – Jelgava vidējais ātrums tuvojas 100 km/h. Cilvēki ir sākuši braukt ātrāk, tas nav vienīgais negadījumu pieauguma faktors, taču tam ir nozīme. Turklāt fizikas likumi nemainās: ja ir jābremzē, braucot ar 110 km/h, tad bremzēšanas ceļš palielinās par 100 metriem, ziemā pat vairāk," skaidroja Jakrins.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka novembris Latvijā bija viens no asiņainākajiem mēnešiem pēdējo trīs gadu laikā, proti, uz ceļiem gāja bojā 24 cilvēki. Viens no iemesliem šādam bojā gājušo pieaugumam ir fotoradaru neesamība.

Pēc Jakrina teiktā, fotoradarus nevar uzskatīt par panaceju, taču kopā ar sodiem un sociālajām kampaņām fotoradari ir viena no iedarbīgākajām metodēm cīņā ar ļaunprātīgiem pārkāpējiem.

"Jautājumu par fotoradariem aktīvi risināsim 2014.gadā. Jau ir Ministru kabineta rīkojums CSDD nodarboties ar šo jautājumu. Stacionārie fotoradari daļēji var uzlabot situāciju uz ceļiem. Taču ir problēma: cilvēki piebremzē un pēc tam, aizbrauc aiz rada, atkal uzņem ātrumu. Taču fotoradaru būtība nav bizness, sodu iekasēšana, bet gan ātruma samazināšana," uzsvēra CSDD valdes loceklis.

Atgādinām, ka privātā komersanta "Vitronic" fotoradari no Latvijas ceļiem tika aizvākti pagājušā gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto pirms vairākiem gadiem iegādātos savus četrus fotoradarus.

Joprojām nav skaidrības par to, vai nākamgad uz ceļiem varētu parādīties jauni fotoradari. Ministru kabineta septembrī atbalstītais fotoradaru risinājums paredz tos pakāpeniski ieviest līdz 2017.gadam, ik gadu iegādājoties un uzstādot 20 fotoradarus. To pirkšanai paredzēts izmantot CSDD peļņas līdzekļus. Kopumā plānots iegādāties simts ierīču, kam nepieciešami aptuveni 3,5 miljoni latu. Viena fotoradara cena ir 30 000 latu.


Написать комментарий