Psihologi sastādīja mūsdienu Krievijas pilsoņa psiholoģisko portretu: trīsreiz agresīvāks un nekaunīgāki nekā pirms pārbūves

foto: Russian Look
foto: Russian Look

Mūsdienu Krievijas pilsonis ievērojami atšķiras no tā, kurš dzīvoja PSRS pagājušā gadsimta 80. gados, turklāt ne uz labāko pusi. 

Pie šāda neiepriecinoša secinājuma nonāca KZA Psiholoģijas institūta zinātnieki, kuri veica pētījumu, lai noskaidrotu mūsu līdzpilsoņu psiholoģiskā tēla izmaiņas laika periodā no 1981.gada līdz 2011. gadam. Saskaņā ar viņu novērojumiem šajos gados vairākums mūsu tautiešu kļuva agresīvāki, dusmīgāki, nekaunīgāki un daudzējādā ziņā ir zaudējuši paškontroles spēju.

Attiecībā pret tālajiem pagājušā gadsimta 80. gadiem krievi kļuva trīs reizes agresīvāki, tikpat reizes rupjāki un galīgi bez ceremonijām, ar atsauksmi uz pētījuma rezultātiem raksta "Российская газета". Runa ir par vispārējiem sabiedrības psiholoģiskajiem raksturojumiem. Pats pārliecinošākais rādītājs pēc KZA ekspertu domām ir slepkavību statistika: pēc šī parametra KF gandrīz četras reizes apsteidz ASV un apmēram 10 reizes vairākumu Rietumeiropas valstu, žurnālistiem paskaidroja KZA Psiholoģijas institūta direktora vietnieks Andrejs Jurevičs.

Ja runa ir par smagiem noziegumiem, izpaužas raksturīga tendence: teju 80% slepkavību tiek paveiktas spontānas agresivitātes stāvoklī. Katrā ceturtajā ģimenē notiek sadzīves vardarbība. Viens no iemesliem ir ļoti zemā sadzīves kultūra. Šīs agresijas parādīšanās iemesli sabiedrībā pēc Jureviča domām slēpjas ietekmē, kuru sniedz kriminālā kultūra, NIL un izglītības sistēma. Piemēram, pastāvīgā „zvaigžņu” dzīves demonstrēšana televīzijā rada Krievijas pilsoņiem nesasniedzamus orientierus, kas izsauc negatīvu jūtu kompleksu un ved uz agresijas rašanos. Sava loma ir arī neapmierinātībai ar varu: sapīkušie Krievijas pilsoņi nereti izgāž savas dusmas viens uz otru vai dažādām sociālajām grupām, – ziņo newsru.com.   

Turklāt Krievijā pastāvošā izglītības sistēma pēc ekspertu domām veido drīzāk negatīvu nekā pozitīvu attieksmi pret pasauli. Piemēram, jaunajās vēstures mācību grāmatās negatīvo epizožu skaits ievērojami pārsniedz pozitīvo epizožu skaitu, tai pašā laikā, piemēram, ASV vēsture ir „retušēta” uz labāko pusi, kas amerikāņiem veido pozitīvu savas valsts un tautas tēlu.

Vispārējie lamu vārdi pēc Jureviča vārdiem arī ir verbāla agresijas izpausme. 


Написать комментарий