Latgales zoodārzā atgriezts viens no diviem nozagtajiem retiem bruņurupučiem

foto: Mihails Pupiņš
foto: Mihails Pupiņš

Vietējie un republikas plašsaziņas līdzekļi jau vēstīja, ka decembra sākumā no Latgales zoodārza tika nozagti divi grieķu bruņurupuču tēviņi.

Zoodārza administrācija aicināja laupītājus atgriezt retus dzīvniekus, jo mājas apstākļos viņi diez vai izdzīvotu.

Ar prieku paziņojam, ka pirmdien, 9.decembrī, vienu no nozagtajiem bruņurupučiem atgrieza Latgales zoodārzā. Tā direktors Mihails Pupiņš pastāstīja portālam Gorod.lv, ka nav zināms, kas to izdarīja, bet zoodārzam ir liels prieks, ka dzīvnieks ir atgriezies mājās.

„Liels paldies! Bruņurupucis jūtas labi, kaut gan pagaidām atrodas laboratorijā un tiek novērots. Nevajag zagt dzīvniekus, ja vēlaties, lai mājās dzīvotu bruņurupucis, varam atdot jums ūdens bruņurupuci, kurš ir labāk piemērots dzīvei ārpus zoodārza. Vienkārši atnāciet un pasakiet par savu vēlēšanos, un mēs atdosim dzīvnieku bez liekiem jautājumiem”, paskaidroja Latgales zoodārza direktors.

Starp citu, arī šoreiz bija nozagts grieķu Vidusjūras bruņurupucis, kurš bija nozagts pirms gada un atgriezts zoodārzā, pateicoties Ekonomiskās policijas un Vides aizsardzības pārvaldes darbībām. Par šo detektīvstāstu rakstījām šeit

Pēc Mihaila vārdiem, šī atgrieztā bruņurupuča tēviņa dzīve ir notikumiem bagāta. Taču jāņem vērā, ka 50 gadus veca dzīvnieka nozagšana ir tas pats, kas pieaugušā vīrieša, kuram ir ģimene un savi dzīves paradumi, nozagšana.

„Bruņurupuči ir ļoti izturīgi. Ja kāmis var nomirt divu dienu laikā, tad bruņurupuči nebrīvē dzīvo visai ilgi un bojā iet pēc 3 vai pat 10 gadiem. Viņi zaudē kalciju, tiek traucēta kustību koordinācija. Nereti bruņurupuču saimnieki pat nemana, ka tie ir miruši un atnes uz zoodārzu, lai tos izārstē”, pastāstīja M.Pupiņš.

Jāatzīmē, ka iemesls dzīvnieku pazušanai, iespējams, ir Latgales zoodārza specifika, pieļaujot apmeklētājiem dzīvniekus apskatīt pavisam tuvu. Piemēram, bērni zoodārza iemītniekus drīkst turēt rokās un pabarot.

Dzīvnieku zagšanas gadījumi zoodārzā notiek visai reti, tomēr tie vienmēr ļoti apbēdina tā darbiniekus un var kļūt par dzīvnieku bojāejas iemeslu. 


Написать комментарий