Nobela prēmijas ieguvējs Rendijs Šekmens piesaka boikotu vadošajiem zinātnes izdevumiem

foto: nobelprize.org
foto: nobelprize.org

Nobela prēmijas medicīnā ieguvējs, amerikāņu biologs Rendijs Šekmens paziņojis, ka boikotēs zinātnes žurnālus, jo tie kropļojot zinātniskos procesus un reprezentē tirāniju, ziņo The Guardian.

Šekmens apgalvo, ka spiediens tikt atspoguļotiem prestižos izdevumos liek zinātniekiem vienkāršot savas idejas un censties sasniegt iespējami sabiedrībai aktuālus mērķus nevis veikt tiešām svarīgus pētījumus. Viņš uzskata, ka tajā strādājošie žurnālisti nekad nav bijuši zinātnieki, tāpēc tikai dzenas pēc publicitātes.

Veiksme par iekļūšanu šādos žurnālos tiek vērtēta tik augstu, ka, piemēram, Ķīnas Zinātņu akadēmija maksā 30 tūkstošus dolāru katram savam zinātniekam, kurš tādā iekļūst. Šekmens tos sauc par kukuļiem un apgalvo, ka zinātnieku ienākumos tie veido pat pusi.

"Es esmu publicējis savus pētījumus slavenos izdevumos, un tie man ļāva iegūt Nobela prēmiju. Bet vairs es to nedarīšu," paziņoja Šekmens. "Tāpat kā Volstrītai jāatbrīvojas no bonusu kultūras, tāpat zinātnei jāatbrīvojas no nozares izdevumu tirānijas."

Turpretī Nature Publishing Group galvenais redaktors Filips Kempbels atbildējis, ka šī izdevniecība darbojas jau 140 gadus un viņam Šekmena izteikumi par dzīšanos pēc sensācijām šķietot absurdi.


Написать комментарий