Komitejas deputāti nobalsoja par kārtējām reformām Daugavpils VPIP

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

17.decembrī Daugavpils pilsētas domes komiteju sēdēs izskatīja lēmuma projektu par kārtējo Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) nosaukuma maiņu, iestādes restrukturizāciju un skolu grāmatvedību centralizāciju.

VPIP vadītāja Marina Isupova paskaidroja, ka apstiprināšanai esot iesniegtas rekomendācijas, kuras izteica darba grupa, kas ar mēra rīkojumu tika izveidota, lai izvērtētu iepriekšējās struktūras reorganizācijas rezultātus.

Neskatoties uz to, ka Izglītības un kultūras sēdes sākumā pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka jautājuma izskatīšanai paredzētais laiks esot ierobežots, jautājuma apspriešana ieilga.

Nolasot apstiprināšanai iesniegtos grozījumus, Marina Isupova paziņoja, ka sakarā ar lēmumu mainīt VPIP nosaukumu varētu rasties sarežģījumi, par kuriem deputātiem paziņots rakstveidā, savukārt pašreizējā nosaukuma saglabāšana iestādes darbībai nekādā veidā netraucētu.

Lēmuma projekts paredz iestādes restrukturizāciju, pret kuru VPIP nav iebildumu. Kā visstrīdīgākais jautājums bija minēta skolu grāmatvedību centralizācija. M.Isupova pievērsa deputātu uzmanību tam, ka VPIP grāmatvedība veic 41 iestādes finanšu uzskaiti, kam esot paredzētas 23,5 štata vienības. 9 iestādes uzskaiti veic decentralizēti, šo procesu nodrošina 13 grāmatvežu likmes. Apstiprināšanai piedāvātais lēmums paredz visu iestāžu, izņemot „Saules skolu”, grāmatvedību pāreju VPIP pārziņā.

Gan centralizētai, gan decentralizētai sistēmai esot savas priekšrocības un savi trūkumi, kuri atspoguļoti ziņojumā, atzīmēja M.Isupova. Ja VPIP pārziņā nonāks 7 skolu, Bērnu un jauniešu centra „Jaunība”, 4 skolu ēdnīcu un Valsts ģimnāzijas sporta komplekss un kopmītnes, VPIP būs nepieciešamas vēl vismaz 8 grāmatvežu likmes un 7 darba vietu aprīkošana. Tas prasīs papildus finansējumu un nepieciešamību grozīt vairākus līgumus un nākamo iepirkumu procedūras.

Tādējādi centralizācijas ekonomiskais efekts būs vērojams tikai ar laiku. M.Isupova atzīmēja, ka pret centralizāciju izteicās skolu, kurās ir atsevišķas grāmatvedības, direktori, par ko viņi paziņoja rakstveidā un pat ieradās uz komitejas sēdi, lai nepieciešamības gadījumā izteiktu savu viedokli.

Sēdes gaitā paskaidrojumus sniedza Anatolijs Gržibovskis, kurš kā pieaicinātais speciālists piedalījās darba grupas darbā, uz kura pamata tika sagatavots lēmums par kārtējo reformu. Deputāts paziņoja, ka darba grupas secinājumus parakstīja tikai 4 no 9 deputātiem, kas liecina, ka ne visi piekrīt izdarītajiem secinājumiem. 17.vidusskolas direktors Ivars Škinčs parakstīja grupas rezultātus, norādot, ka viņš „iebilst”.

A.Gržibovskis norādīja uz argumentiem, kuri liecina pret grāmatvedības centralizāciju. To vidū viņš nosauca ar procesa organizāciju saistītus izdevumus, dažādu darba specifiku skolās un to, ka skolas nevarēs rūpīgi plānot savus izdevumus.

Savu viedokli izteica izglītības jomas kurators Jānis Dukšinskis: nosaukums ir jāmaina, grāmatvedībai jābūt centralizētai, jo šo praksi izmanto visas pašvaldības. Pēc viņa domām, pašvaldībai esot tiesības lemt, kā organizēt finanšu uzskaiti tās iestādēs. Kompromiss ir iespējams tikai jautājumā par Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” grāmatvedības nodošanu VPIP pārziņā un centralizācijas ieviešanas termiņu jautājumā (to varētu pagarināt līdz 1.maijam).

Rezultātā A.Gržibovska ierosinājums neapstiprināt lēmumu par grāmatvedību centralizāciju atbalstu neguva. Savukārt par lēmumu sākotnējā redakcijā (kurā bija runāts par iestādes nosaukuma maiņu; skolu, izņemot „Saules skolas”, grāmatvedību centralizāciju; VPIP restrukturizāciju) nobalsoja Jurijs Zaicevs, Reinis Joksts, Jānis Dukšinskis, Aivars Broks, Jevgeņijs Carevs, pret lēmuma apstiprināšanu bija Anatolijs Gržibovskis un Aleksejs Nikolajves.

Lēmums tika nodots izskatīšanai Finanšu komitejas sēdē, un, ja komiteja to atbalstīs, gala lēmumu pieņems Domes deputāti 28.decembrī.


Написать комментарий