9 Daugavpils skolu direktori iestājas pret grāmatvedību centralizāciju: deputātu viedokli dalījās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, 17.decembrī, apspriežot jautājumu par Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) nosaukuma maiņu, iestādes restrukturizāciju un skolu grāmatvedību centralizāciju, Izglītības un kultūras jautājumu komitejas deputāti debatēja par visu skolu finanšu uzskaišu nodošanu VPIP pārziņā – pret grāmatvedību centralizāciju iestājās 9 pilsētas skolu direktori. Šis lēmuma projekts tika apspriests arī Finanšu komitejas sēdē.

Izglītības un kultūras jautājumu sēdē izglītības jomas kurators Jānis Dukšinskis pāreju no grāmatvedības uzskaites jauktās sistēmas uz centralizēto motivēja ar to, ka centralizēto sistēmu izmanto vairākas pašvaldības un daudzi finansisti un grāmatveži apgalvo, ka šī sistēma esot vienkāršāka. Taču J.Dukšinskis paziņoja, ka sēdes laikā nevēlas analizēt minētās sistēmas plusus un mīnusus, atzīstot, ka gan iestādes nosaukuma maiņa, gan pāreja uz centralizēto sistēmu prasīs papildus izdevumus. Precīzus ciparus vicemērs nenosauca.

„Var saprast skolu direktorus, jo ir labi, kad grāmatvedība ir pie rokas, taču ilgtermiņā tas rada pārraudzības problēmas. Centralizācija nenozīmē finanšu ierobežojumus un to, ka, piemēram, skolām atņems ietaupītos līdzekļus”, atzīmēja J.Dukšinskis, piebilstot, ka pāreja uz grāmatvedību centralizēto sistēmu notiks pakāpeniski.

Savukārt deputāts Aivars Broks, kurš bija darba grupas priekšsēdētājs, atzīmēja, ka jautājums par grāmatvedībām nebija principiāls grupas darbā, un radās, izvērtējot resursu izmantošanas racionalitāti. A.Broks atzīmēja, ka viņam šķiet neloģiski, ka dažām iestādēm ir atsevišķa grāmatvedība, bet citām – nav.

Izskatot jautājumu Finanšu komitejā, A.Gržibovskis vēlreiz izteica viedokli par reformām. Vairākums komitejas locekļu deputātu neatbalstīja, bet Jānis Lāčplēsis ieteica ņemt piemēru no pirmsskolas izglītības iestādēm, kurām nav savu grāmatvedību, taču tās tiek galā ar visu procesu organizāciju.

Deputāte Natālija Petrova uzdeva jautājumu par to, vai VPIP telpās ir vieta 8 jauniem grāmatvežiem, kuri būs nepieciešami iestāžu finanšu uzskaišu veikšanai, ja tās atradīsies VPIP pārziņā. Izrādījās, ka šis jautājums pagaidām nav atrisināts, vēl aktuālāks jautājums ir par to, kas notiks, kad pašreizējo skolās esošo 13,7 grāmatvežu likmju vietā būs tikai 8, kas ir nepieciešamas VPIP.

Bez atbildes palika arī Dmitrija Rodionova jautājums, vai var ignorēt 9 skolu direktoru, kuri iestājas pret grāmatvedību centralizāciju, viedokli. Debašu laikā VPIP vadītāja Marina Isupova izteica cerību, ka deputātu pieņemtais lēmums ļaus uzlabot iestādes darbu.

Rezultātā divi Finanšu komitejas locekļi – D.Rodionovs un A.Gržibovskis – nobalsoja pret lēmuma pieņemšanu, Natālija Petrova atturējās no balsošanas. Gala lēmums tiks pieņemts Domes deputātu sēdē 28.decembrī.


Написать комментарий