Daugavpils Universitāte patentējusi septiņus savu pētnieku izgudrojumus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēto projektu „Daugavpils Universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkts (TPK)”, Daugavpils Universitātes (DU) ir patentējusi septiņus savu pētnieku izgudrojumus, turklāt trīs no izgudrojumiem iesniegti arī kā Starptautiskie pieteikumi saskaņā ar Līguma par patentu kooperāciju (Patent cooperation treaty - PCT).

Kopā DU patlaban ir piešķirti deviņi patenti, informē DU Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta (TPK) vadītāja Zane Zariņa.

Pirmo savu zinātnieku izgudrojumu „Punktu matriču hologrāfiskā ieraksta iekārta” projektā DU patentēja 2010.gada 20.decembrī. 2011.gada 20.augustā tika patentēts izgudrojums „As-S-Se fotorezists hologrāfiskam ierakstam”. Šī gada 20.jūlijā tika patentēti uzreiz četri izgudrojumi: „Secīgi uz kvarca stikla uzklātas plānas vara un selēna kārtiņas kā lāzera starojuma pārveidotājs”, „Paņēmiens tvaika turbīnas termodinamiskā cikla pilnveidošanai”, „Dinamiskās degazācijas absorbcijas siltumsūknis” un „Dinamiskais degazētājs”. Kā pēdējais šī gada 20.augustā projektā patentēts izgudrojums „Nanostruktūru izveides paņēmiens uz metāla halkogenīda virsmas ar elektronu kūli”.

ERAF projekta „Daugavpils Universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkts” galvenais mērķis ir veicināt DU radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi tautsaimniecībā. Šī mērķa sasniegšanai DU ticis izveidots TPK, kas pastāvīgi apkopoja DU kompetences un tās popularizēja. Īstenojot projekta aktivitātes, izveidota arī DU kompetenču datu bāze, sagatavoti un apkopoti pētniecības darbu rezultātu komercializācijas piedāvājumi.

Patlaban TPK uzņēmējiem piedāvā vairāk nekā 20 komercializācijas piedāvājumus un to skaits turpina pieaugt. Vairākus no komercializācijas piedāvājumiem ir izvērtējuši attiecīgo jomu eksperti, rekomendējot tos virzīšanai tirgū vai patentēšanai, novērtējot piedāvājuma oriģinalitāti un iespējamo pielietojamību, iesakot uzlabojumus. Projekta īstenošanas laikā izveidojusies stabila sadarbība ar DU pētniekiem un akadēmisko personālu, kuras rezultātā pastāvīgi tiek sagatavoti jauni komercializācijas piedāvājumi.

Būtiska projekta aktivitāte tā īstenošanas laikā bija arī rūpnieciskā īpašuma aizsardzība un attīstība. Izveidota DU intelektuālā īpašuma aizsardzības politika, ik gadu organizēti vairāki ar intelektuālā īpašuma aizsardzības jomu saistīti semināri, kuri kā klausītājus pulcēja gan DU pētniekus un studentus, gan arī uzņēmējus.

Par abpusēji lietderīgiem pasākumiem projekta īstenošanas laikā kļuva uzņēmēju un zinātnieku sadarbības semināri un konferences. Piecos gados organizētas piecas starptautiskās konferences, kuras bija vērstas uz uzņēmējdarbības un inovāciju izveides un pilnveidošanas iespējām reģionā un aspektiem, kuri to ietekmē, savukārt šogad tika aktualizēta specifiska nozare – hromatogrāfija un tās pielietošanas iespējas izglītībā, pētniecībā un ražošanā. 


Написать комментарий