2013. gada rezultāti: 15 jaunie 7 partiju deputāti nolemj strādāt kopā Daugavpils labā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tradicionāli gada beigās portāls Gorod.lv piedāvā saviem lasītājiem atskatīties uz aizejošā gada notikumiem, atcerēties galvenos Daugavpils dzīves notikumus, iespējams, veikt kaut kādus jaunus secinājumus.

Tātad droši vien mūsu lasītāji piekritīs, ka par vienu no galvenajiem aizejošā gada notikumiem var uzskatīt pašvaldības vēlēšanas, kuras notika 1. jūnijā.

Ierašanās vēlēšanās šogad bija zemāka salīdzinājumā ar iepriekšējām municipālajām vēlēšanām. Balsošanas rezultātā Daugavpilī vēlētāji visvairāk balsu atdeva „Latgales partijai” un „Saskaņas centram”. Kopā domē iekļuva 7 partiju pārstāvji un tikai viens iepriekšējā sasaukuma deputāts – Pēteris Dzalbe.

Drīzumā pēc vēlēšanām Daugavpils balsojuma rezultāti tika atcelti, jo Līvija Jankovska iesniedza sūdzību CIK, norādot, ka dažos vēlēšanu iecirkņos biļeteni tika noskanēti nekvalitatīvi un atzīmju skaitīšana nav pareiza. Tomēr vēlētāju balsu pārskaitīšana tā arī neļāva kādam no iepriekšējā sasaukuma deputātiem kļūt par jaunā domes sastāva deputātu.

Jūnija beigās kļuva zināms, ka visi 15 jaunie 7 partiju deputāti parakstīja vienošanos par kopējā darba principiem. Pēc tam nevienu nepārsteidza vienbalsīgais deputātu lēmums, ka par pilsētas mēru ir kļuvis Jānis Lāčplēsis, „Latgales partijas” līderis. Tāpat vienbalsīgi par pirmo vicemēru ievēlēja Jāni Dukšinski, bet par vicemēriem – Dmitriju Rodionovu un Pēteri Dzalbi.

Uzreiz pēc savas iecelšanas J. Lāčplēsis žurnālistiem apsolīja pārmaiņas galvenokārt domes darbā. Tādējādi mērs neslēpa, ka jāgaida ievērojama darbinieku tīrīšana. Atbildot uz jautājumiem par to kā tagad, parakstot vienošanos par kopēju darbu, katrs no 15 deputātiem ar tik dažādām pirmsvēlēšanu programmām un solījumiem spēs izpildīt savus solījumus, mērs tikai paziņoja, ka visi deputāti saskaņā ar likumu „Par pašvaldību” izpilda vienu dokumentu – pilsētas attīstības stratēģisko plānu. Drīzumā izrādījās, ka ne visi domē ievēlētie deputāti spēs izpildīt šo plānu: par „Latgales partijas” deputātu Borisu Ivanovu radās aizdomas, ka viņam bija sakari ar VDK. Pēc tam viņš aizbrauca dzīvot uz ASV un nolika deputāta mandātu.

Tikai septembrī parādījās oficiāla informācija par to, kādas sfēras pārzina katrs no trim vicemēriem. Turklāt mērs nenoliedza ideju tikai par viena vicemēra atstāšanu.

Šobrīd teorētiski visu 15 deputātu vienošanās par kopēju darbu turpina darboties, tomēr deputātu viedokļi balsošanas laikā par tiem vai citiem jautājumiem arvien biežāk atšķiras. Tai pašā laikā pilsētnieki gaida pārmaiņas uz labāko pusi un siltumapgādes tarifu samazinājumu par apsolītajiem 50%.   


Написать комментарий