2013.gada rezultāti: Pieņemts lēmums par kārtējo pašvaldībai piederošo kapitāldaļu atsavināšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

2013.gadā Daugavpils pilsētas domes deputātiem nācās pieņemt grūtos lēmumus, kuri tuvākajā laikā, visdrīzāk, paliks uz papīra.

Oktobra sākumā deputātu apstiprināšanai bija iesniegts lēmums, kurā bija norādīts, kādu uzņēmumu kapitāldaļas būtu jāsaglabā un kādu – jāatsavina. Lēmumā iekļautais punkts par AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” kapitāldaļu atsavināšanu pēdējā brīdī tika noņemts no balsošanas. Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis minēto paskaidroja ar to, ka, lai pieņemtu lēmumu, jāsavāc papildus informācija. Savukārt Kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas vadītāja Lilija Rēķe paskaidroja, ka pašvaldībai pieder 37,2% AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” kapitāldaļu, kas neļauj ietekmēt uzņēmuma darbību. Tādēļ Valsts kontrole esot ieteikusi apsvērt iespēju atsavināt kapitāldaļas, pašvaldībai bija arī cits variants – iegādāties papildus kapitāldaļas, lai iegūtu iespēju ietekmēt uzņēmuma darbību, kas sniedz pilsētniekiem svarīgu pakalpojumu – nodarbojas ar sadzīves atkritumu izvešanu.

24.oktobrī Daugavpils pilsētas domes deputāti pieņēma gala lēmumu par AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” kapitāldaļu atsavināšanu, turklāt lēmums dažas reizes tika noņemts no apspriešanas. Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kas sekos tālāk, J.Lāčplēsis lika saprast, ka tuvākajā nākotnē nekas būtiski nemainīsies, jo sākumā jānotiek kapitāldaļu vērtības noteikšanas procesam.

Par to, ka tuvākajā nākotnē pašvaldībai piederošās AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” kapitāldaļas netiks pārdotas, liecina fakts, ka 2010.gadā pašvaldība bija pieņēmusi lēmumu par laikraksta „Latgales laiks” kapitāldaļu atsavināšanu, tomēr šīs kapitāldaļas līdz šim laikam ir pašvaldības īpašumā, neskatoties uz juristu paskaidrojumiem, ka minētā laikraksta darbība neatbilst darbības virzieniem, kuros pašvaldība varētu nodarboties ar komercdarbību.

Pašvaldība ir izsludinājusi konkursu par sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojuma sniegšanu, un Domes vadība ziņoja, ka gadījumā, ja konkurss ieilgs, šī funkcija varētu tikt deleģēta citam pašvaldības uzņēmumam. Tāpat J.Lāčplēsis minēja, ka šo pienākumu gatavojas uzņemties uzreiz divi pašvaldības uzņēmumi.

Savukārt, komentējot izveidojušos situāciju, AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” vadītājs Valērijs Golubevs paziņoja, ka, viņaprāt, pašvaldībā ir struktūra, kas varētu nodarboties ar sadzīves atkritumu izvešanu, saglabājot pakalpojuma kvalitāti. V.Golubevs piebilda, ka, vēloties organizēt šādu darbību no nulles, vien tehnikas iegādei būtu jāiztērē 1,2-1,5 miljoni. Jāņem vērā, ka būs arī jāaprīko bāze, jāizveido abonentu dienests, mazgātava utt.

Vienā no pēdējām Domē notikušajām preses konferencēm apstiprināja, ka jaunajā gadā ar sadzīves atkritumu izvešanu saistītās problēmas neradīsies. 


Написать комментарий