Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un nodevu par suņu turēšanu Rēzeknē

foto: domashnie-zhivotnii.ru
foto: domashnie-zhivotnii.ru

Pagājušā gada 28.decembrī stājās spēkā Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.67 „Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes pilsētā”, kuri nosaka kārtību, kāda jāievēro Rēzeknē, ja tās iedzīvotāji vēlas turēt mājas dzīvnieku vai iziet ar to pastaigā sabiedriskās vietās, dzīvojamās un koplietošanas telpās, ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls.

Tāpat stājušies spēkā arī Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.68 „Par pašvaldības nodevu par suņu turēšanu Rēzeknes pilsētā”, kuri nosaka kārtību, kādā maksājama pašvaldības nodeva par suņa turēšanu Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

Līdzekļi, kas iegūti no suņu reģistrācijas un ikgadējās nodevas samaksas par suņu turēšanu, tiek izlietoti reģistrācijas organizēšanai un dzīvnieku patversmes uzturēšanai.

Suņa īpašniekam ir pienākums 2 nedēļu laikā pēc suņa iegūšanas īpašumā reģistrēt to Rēzeknes pašvaldības SIA „Rēzeknes Namsaimnieks”. Kucēni jāreģistrē pēc 3 mēnešu vecuma sasniegšanas. Maksa par suņa reģistrāciju ir 4 euro. Tāpat visiem suņu īpašniekiem ik gadu līdz 1. martam jāsamaksā ikgadējā pašvaldības nodeva, kura sastāda 12 euro gadā par vienu suni.

Lai reģistrētu suni, tā īpašnieks SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” kasēs darbiniekam uzrāda personu apliecinošu dokumentu, suņa pasi un suņa vakcinācijas apliecību un uz vietas aizpilda reģistrācijas veidlapu.

SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” darbinieks ievada informāciju par suni mājdzīvnieku reģistrācijas žurnālā, iekasē maksu par suņa reģistrāciju un izsniedz suņa īpašniekam rekvizītus par suņa nodevas apmaksu līdz tekošā gada beigām bankā vai pieņem maksājumu kasē. Pēc nodevas apmaksas suņa īpašnieks saņems suņa reģistrācijas apliecību un nodevas žetonu.

No suņa turēšanas nodevas ir atbrīvoti:

- personas ar pirmās un otrās grupas invaliditāti;
- valsts iestādes, kurās tiek audzēti dienesta suņi;
- redzes un dzirdes invalīdi.

Suņa turēšanas nodeva ir samazināta par 50%:

- privātmāju īpašniekiem;
- maznodrošinātām personām;
- maza izmēra dekoratīvo suņu īpašniekiem (ja suņa skausta augstums nepārsniedz 35 cm).

Pēc suņa vienreizējās reģistrācijas rēķins par suņu turēšanas ikgadējās nodevas samaksāšanu tiek nosūtīts uz norādītā suņa īpašnieka mājas adresi vai elektronisko pastu.

Suņa nodevas žetona nozaudēšanas gadījumā suņa īpašniekam jāapmaksā atjaunotā žetona izgatavošanas izdevumi. Par reģistrēta suņa datu maiņu (īpašnieka maiņa, turēšanas vietas maiņa, suņa nāve u.c.) suņa turētājam rakstiski jāpaziņo SIA „Rēzeknes Namsaimnieks”, aizpildot ziņojumu par reģistrēto suni.

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekotājiem/īpašniekiem vienu reizi gadā līdz 1.martam jāiesniedz informācija SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” par suņu uzskaiti viņiem piederošajās (pārvaldāmajās) mājās.

Saskaņā ar saistošiem noteikumiem daudzdzīvokļu mājas dzīvokļos aizliegts turēt lauksaimniecības dzīvniekus, aizliegts turēt mājas dzīvniekus koplietošanas telpās. Aizliegts patvaļīgi veidot bezsaimnieka mājas dzīvnieku barošanas vietas, tādējādi radot labvēlīgus apstākļus to nekontrolētai izplatībai. Suņa īpašnieku pienākums nepieļaut, ka suns tiek izvests pastaigāties vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

Mājas dzīvnieka īpašniekam ir panākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas dzīvnieka ekskrementus, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskas izstādēs, kā arī suņa apmācībai”.

Par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu, kā arī par dzīvnieku slēpšanu no Pārtikas un veterinārā dienesta inspektora, dzīvnieku neidentificēšanu (nemarķēšanu) vai izvairīšanos no to uzskaites pašvaldībā fiziskas un juridiskas personas tiek sauktas pie administratīvās atbildības, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu. Dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem ir pienākums sadarbībā ar praktizējošiem veterinārārstiem organizēt dzīvnieku infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu.


Написать комментарий