Daugavpils novada skolu direktori saskatīja apstāklī, ka turpmāk būs jākārto papildeksāmens, saskata arī pozitīvo pusi 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portāla Gorod.lv lasītājiem ir zināms, 7. janvārī Latvijas valdība atbalstīja izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska priekšlikumu par vēl viena centralizēta eksāmena ieviešanu valsts vidusskolu absolventiem.

Atgādināsim, ka saskaņā ar pieņemto lēmumu četriem jau pastāvošajiem eksāmeniem latviešu valodā un svešvalodā, matemātikā un izvēles priekšmetā plāno ieviest fizikas vai ķīmijas eksāmenu.

Vai skolēnu zināšanu līmenis mainīsies šo divu zinātņu sfērā, un vai vidusskolas ir gatavas šādam jaunievedumam? Ar šiem jautājumiem portāla Gorod.lv korespondents vērsās pie Dugavpils novada mācību iestāžu direktoriem – Jāņa Belkovska un Aleksandra Sibirceva.

„Neskatoties uz to, ka šāds lēmums jau ir sen nepieciešams, tas tomēr izrādījās negaidīts. Es domāju, ka tam nav jāattiecas uz 10. klases skolēniem, jo tad, kad viņi iestājās vidusskolā, viņi zināja, ar kādiem nosacījumiem to pabeigs. Tas ir, manuprāt, jaunie nosacījumi var attiekties tikai uz 9. klašu skolēniem”, – sāka sarunu Špoģu vidusskolas direktors Jānis Belkovskis.

Kā atzīst J. Belkovskis, viņš nav pārliecināts par to, ka papildeksāmena ieviešana motivēs skolēnus apgūt šos priekšmetus cītīgāk.

Turklāt pēc Špoģu vidusskolas direktora domām jāņem vērā, ka katrs bērns ir individuāls: „Ir bērni, kuriem labāk padodas humanitārās zinātnes, kā arī tie, kuriem patīk eksaktās zinātnes, tādēļ, pieņemot šādu lēmumu, jāņem vērā arī skolēnu personīgās īpašības”.

Savukārt Sventes vidusskolas direktors Aleksandrs Sibircevs pieņēma, ka, ieviešot papildeksāmenus minētajos priekšmetos, Izglītības un zinātnes ministrija vēlas paaugstināt eksakto zinātņu prestižu.

„Līdz šim laikam fizika un ķīmija bija izvēles priekšmeti un var teikt, ka kārtot šos eksāmenus izvēlas neliels skolēnu skaits. Man liekas, ka šāda lēmuma dēļ var rasties problēmas tām skolām, kuras realizē programmas, kurās nav paredzēta atsevišķu priekšmetu pasniegšana, bet ir paredzēts dabas zinātņu kurss”, – atzīmēja A. Sibircevs.

Neskatoties uz iepriekš minēto argumentu, Sventes vidusskolas direktors saskata arī priekšrocības apstāklī, ka skolēniem nāksies kārtot vēl vienu eksāmenu: „Manuprāt, tas ir pozitīvs moments, kaut gan skolēnu slodze pieaugs, tomēr skolēnu izglītības līmenim jākļūst augstākam”. 


Написать комментарий

Raksta autoram bija dikti jāsteidzas... Uz kurieni?