Zolitūdes traģēdija: Atjaunoti sertifikāti 5 no 7 projekta inženieriem, divi iesaistīti līdzīgā gadījumā Brocēnos

foto: db.lv
foto: db.lv

Ekonomikas ministrija (EM) atzinusi par prettiesisku būvsertifikātu apturēšanu sabrukušās Zolitūdes "Maxima" projektā iesaistītajiem, kuru darbošanos nozarē drīz pēc traģēdijas steidzās ierobežot Latvijas Būvinženieru savienība (LBS), ziņo LTV raidījums "De facto".

EM norādījusi, ka valdības noteikumi neļauj LBS apturēt sertifikātu darbību, jo tos drīkst tikai anulēt. LBS ir gatava anulēt sertifikātus tikai diviem no septiņiem speciālistiem - sabrukušās "Maximas" konstruktoram Ivaram Sergetam un ekspertīzes veicējam Andrim Gulbim. Pārējie "Maxima" projektā iesaistītie drīkstot turpināt profesionālo darbību.

LBS novembra beigās uz laiku apturēja sertifikātus Zolitūdes "Maxima" konstrukciju projektētājiem Sergetam un Jānim Malcānam, būvekspertīzes veicējam Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam un trim ēku būvdarbu vadītājiem - Staņislavam Kumpiņam, Jevgeņijam Ņesterovičam un Andrejam Kuļešovam. Vairāku minēto advokāti apstrīdēja šo lēmumu EM un tā atzina sertifikātu apturēšanu par spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Sergets savu vainu nav gatavs atzīt un neizslēdz iespēju apstrīdēt lēmumu. Viņaprāt, vēršanās pret viņu notiek, balstoties uz slēdzieniem, ko izdarījuši iesaistīto pušu - arhitektu firmas "Kubs" un būvnieku "RE&RE" - nolīgti eksperti. "Ir jābūt kaut kādam iemeslam, lai atņemtu [sertifikātu]. Pašlaik notiek visas ekspertīzes, visas izmeklēšanas. Mums ir jābalstās uz neatkarīgām ekspertīzēm," teicis Sergets.

Raidījums uzsver, ka "Maxima" lielveikals nav vienīgā sabrukusī būve, kurai klāt stāvējuši Sergets un Gulbis. 2011.gadā Brocēnos iebruka jumts vienam no diviem nesen uzceltiem "Cemex" rūpnīcas angāriem, kas esot radījis miljonos mērāmus zaudējumus. Lai gan Sergets noliedz, ka būtu bijis iesaistīts šajā projektā, raidījums vēsta, ka "Cemex" kaļķakmens novietnes projekta dokumentācijā viņš minēts kā direktors, bet būvinženieris Gulbis - kā vadītājs.

"Cemex" par noliktavas sabrukšanu komentāros bijis skops, bet apliecinājis, ka angāru īstenošanā piedalījās speciālisti, kas bija iesaistīti arī "Maxima" projektā. "Noliktavas ēku projektēja ārvalsts uzņēmums, un ASV tiesā joprojām norisinās tiesvedība pret šo uzņēmumu. Attiecībā uz publiskajā telpā izskanējušo ar Zolitūdes projektu saistīto personu iesaisti augstāk minētā noliktavas projekta īstenošanā varam apstiprināt, ka starp daudzām citām juridiskām un fiziskām personām tās piedalījās noteiktos noliktavas projekta īstenošanas posmos." Negadījumā Brocēnos neviens cilvēks necieta.


Написать комментарий