ZM varētu rosināt EK piemērot atkāpi Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Zemkopības ministrija (ZM) aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju (LGRPA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Latvijas Mājražotāju asociāciju iespējami (LMA) līdz šā gada janvāra beigām apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos.

ZM arī aicina ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ ražotāji nevarēs izpildīt pēc 2014.gada 1.septembra paredzamās jaunās normas.

Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt jebkurai no minētajām organizācijām – LGRPA, LPUF, LOSP, LMA.

Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.

Kā zināms, 2014.gada 1.septembrī saskaņā ar EK regulu stājas spēkā jauna benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos. Atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 μg/kg uz 2 μg/kg, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 μg/kg uz 12 μg/kg.

Šādas normas tika pieņemtas jau 2011.gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014.gada 1.septembrī.
Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1.septembrim saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām, varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa vai izlietošanas termiņa beigām.

Zemkopības ministrija arī uzsver, ka saskaņā ar šo regulu arī pēc 2014.gada 1.septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni.


Написать комментарий