Ķepas protēzi pīlei izdrukā ar 3D printeri

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pīļtēviņš vārdā Dadlijs (attēlā), kas dzīvo Kanādas pilsētā Sikamusā, pēc kautiņā zaudētas pleznas atkal atguvis spēju normāli staigāt – ķepas protēzi kāds labvēlis viņam izdrukājis ar 3D printeri.

Kā vēsta ārvalstu prese, pleznu Dadlijs zaudējis jau agrā jaunībā, kad viņam uzbruka vista, ar kuru pīlei bija jādala aploks.

Par pīles nelaimi no sava drauga uzzināja Terenss Lorings, kurš strādā kompānijā "3 Pillar Designs", kas specializējas 3D arhitektūras modeļu drukāšanā. Terensam pīlītes kļuva žēl, un viņš izstrādāja protēzes dizainu.

Pirmais protēzes prototips tika izdrukāts no cieta plastikāta un bija veidots no trim daļām. Tomēr tas sadrupa gandrīz uzreiz, kad pīle iemēģināja savu jauno "kājiņu".

Savukārt nākamā versija bija bez savienojumiem un no daudz elastīgāka materiāla. Ar tās palīdzību Dadlijs faktiski uzreiz atsāka staigāt, bet, lai kājas atlikusī daļa netiktu noberzta, Terenss vēl izveidoja īpašu zeķi ar ieliktni no speciāla gēla, kas tiek izmantota protezēšanā.

Šī gan nav pirmā pīle, kura tikusi pie mākslīgās kājas - pagājušajā gadā mediji ziņoja par kādu pīli no Tenesijas štata, kurai jaunu kāju izdrukāja tehnoloģiju entuziasts Maiks Gerijs.


Написать комментарий