ASV pauž bažas par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanas plāna atpalikšanu no grafika

foto: AP/Scanpix
foto: AP/Scanpix

Savienotās Valstis ceturtdien paudušas bažas par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanas plāna atpalikšanu no grafika, norādot, ka līdz šim no konflikta plosītās valsts izvesti tikai 4% ieroču, ziņo LETA-BBC.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels, viesojoties Polijā, noradīja, ka Sīrijas režīms "nav uzņēmies atbildību par savu saistību izpildīšanu". Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu paredz ANO Drošības padomes 27.septembrī pieņemtā rezolūcija, kas piešķīra tiesiski saistošu spēku ASV un Krievijas sarunās panāktajam plānam likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu, kas kopumā varētu būt ap1000 tonnu liels.

Vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē līdz 2014.gada vidum. Taču pašas bīstamākās ķimikālijas paredzēts iznīcināt līdz 31.martam.

Heigels paziņoja, ka ir lūdzis Krievijas aizsardzības ministru mēģināt ietekmēt Sīrijas valdību, lai tā pilda noslēgto vienošanos.

Pirmās 16 tonnas ķīmisko ieroču Sīrijas Latākijas ostu pameta 7.janvārī. Nākamā krava ostu atstāja 27.janvārī, liecina ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) sniegtā informācija.

Saskaņā ar plānu Sīrijas varasiestādes ir atbildīgas par ķīmisko ieroču iepakošanu un drošu nogādāšanu Latākijas ostā.

Tālāk Dānija un Norvēģija nodrošina kravas kuģus un militāro eskortu ieroču nogādāšanai no Latākijas uz Itāliju, kur tie tiks iekrauti ASV flotes kuģī "Cape Ray", uz kura tie tiks iznīcināti starptautiskajos ūdeņos.

OPCW, kurai uzticēts pārraudzīt Sīrijas ķīmisko ieroču izvešanu un iznīcināšanu, ceturtdien sanāksmē Hāgā apsprieda operācijas progresu. ASV vēstnieks OPCW atzina, ka bīstamāko ķimikāliju izvešana no Sīrijas nenoris tik ātri, kā plānots.


Написать комментарий