Eirobarometrs: pieaug latviešu neapmierinātība ar valsts attīstības virzienu

foto: sieviesuklubs.lv
foto: sieviesuklubs.lv

Latvijas iedzīvotāji ir skeptiski attiecībā pret valsts attīstības virzienu - tikai ceturtā daļa Latvijas pilsoņu uzskata, ka lietas valstī virzās pareizo pusi, secināts Eiropas Savienības (ES) sabiedriskās domas pētījuma centra "Eirobarometrs" ikgadējā ziņojumā par iedzīvotāju noskaņojumu dalībvalstīs.

Ziņojumā uzsvērts, ka šī neapmierinātības tendence pieaug: ja gada sākumā ar valsts attīstības virzienu apmierināti bija 29% pilsoņu, tad gada nogalē - vairs tikai 25%.

"Eirobarometra" ziņojumā arī minēts, ka 2013.gadā būtisks notikums Latvijā bija Zolitūdes traģēdija, kad, iebrūkot lielveikala jumtam, bojā gāja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija kļuvusi arī par izšķirošo punktu jau ilgstoši šūpotās valdības darbībai, kad, "uzņemoties politisko atbildību par notikumu" , demisionēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (envy).

Tomēr, kā norāda "Eirobarometra" centrs, jau visa 2013.gada garumā bija vērojamas dažādas nesaskaņas valdošās koalīcijas partiju starpā - līdz valdības krišanai 2013.gada nogalē bija mainījušies jau četri valdības ministri un pieprasītas vairāku ministru demisijas.

Par spīti iedzīvotāju neapmierinātībai ar valsts attīstības virzienu, kopumā Latvijas pilsoņi ar dzīvi ir tikpat apmierināti kā 2013.gada pavasarī un arī 2013.gada nogalē lielākā daļa Latvijas pilsoņu ir apmierināti ar savu dzīvi (68%).

Ar dzīvi salīdzinoši visapmierinātākie ir Dānijas (97%) un Zviedrijas (97%) pilsoņi. Savukārt
salīdzinoši vismazāk apmierināti pilsoņi ir Bulgārijā (35%), Grieķijā (38%) un Portugālē (39%).

"Eirobarometra 80" aptauja Latvijā notika no 2013.gada 2. līdz 17.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1007 Latvijas pilsoņi, kas vecāki par 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "TNS Latvia". "Eirobarometrs 80" ir divdesmitā "Eurobarometer Standard" aptauja kopš Latvija ir kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas ietvaros tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstīs aktuāliem jautājumiem.


Написать комментарий