Desmit ukraiņu ārstēšana Latvijai izmaksās vismaz 30 tūkstošus eiro

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ārlietu ministrija lūgs valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt 30 tūkstošus eiro Ukrainas sadursmēs ievainotu cilvēku ārstēšanai un viņu ceļa izdevumiem, liecina ministrijas valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums.

Precīzo izdevumu summu noskaidros Veselības ministrija un valdība par šo līdzekļu piešķiršanu lems kādā no nākamajām Ministru kabineta sēdēm.

Pašlaik palīdzību Latvijā jau saņem viens cietušais no Ukrainas, kurš Latvijā ieradās 11.februārī. Pēc provizoriskiem Veselības ministrijas aprēķiniem viena pacienta vidējās ārstēšanas izmaksas varētu būt 3000 eiro, kopumā paredzēts sniegt palīdzību līdz desmit cilvēkiem.

Tāpat Ārlietu ministrija (ĀM) apzina nepieciešamo finanšu līdzekļu apjomu, kas nepieciešams cietušo un viņu pavadošo personu nogādāšanai uz Latviju un izmitināšanai.

ĀM atgādina, ka pērnā gada 21.novembrī Ukrainas valdība pieņēma lēmumu apturēt sagatavošanās darbus Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas Asociācijas līguma parakstīšanai. Šis lēmums izsauca plašus sabiedrības protestus galvaspilsētā Kijevā un citās Ukrainas pilsētās un reģionos. Protestu laikā tika fiksēti vairākkārtīgi gadījumi, kad tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji vai neidentificētas personas pielietoja vardarbību un pārmērīgu spēku pret miermīlīgiem protestētājiem. Spriedze Ukrainā būtiski palielinājās pēc 2014.gada 16.janvāra Ukrainas parlamenta pieņemtajiem likumu grozījumiem, kas paredzēja būtiski ierobežot pilsoņu fundamentālas brīvības. Protestu laikā pret likumu grozījumiem Kijevā notika sadursmes starp protestētājiem un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, kā rezultātā cieta ievērojams skaits protestos iesaistīto personu.

Saskaņā ar Ukrainas veselības aizsardzības ministrijas datiem no 2013.gada 30.novembra līdz 2014.gada 28.janvārim protestu akciju laikā Kijevā ir cietuši, proti, pēc medicīniskās palīdzības vērsušies 1214 iedzīvotāji, bet 673 personas hospitalizētas. Divas personas saskaņā ar oficiāliem datiem ir gājušas bojā.

Par savu gatavību sniegt palīdzību protestos un vardarbībā cietušajām personām ir izteikušas Lietuva, Polija, Igaunija, Čehija, Vācija un Kanāda. Lietuva plāno sniegt palīdzību 10 personām un šobrīd Lietuvas palīdzību saņem jau četras personas. Polija plāno sniegt palīdzību vismaz 50 personām un pašlaik Polijā ārstējas ap 15 personām. Čehija un Igaunija ir apliecinājušas gatavību sniegt palīdzību ziedojumu veidā ar nevalstisko organizāciju starpniecību.


Написать комментарий