Ministrs E.Cilinskis divas dienas pavadijis Latgalē ar darba vizīti

foto: Latagles plānošanas reģions
foto: Latagles plānošanas reģions

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis 19. un 20.februārī vizītes laikā Latgalē tikās ar reģiona pašvaldību vadītājiem un uzņēmējiem, ziņo Latgales plānošanas reģions.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis par vienu no savas darbības prioritātēm ir izvirzījis tikšanos ar Latvijas pašvaldību vadītājiem, lai klātienē ar novadu priekšsēdētājiem pārrunātu pašvaldībām aktuālus jautājumus. Ar šādu mērķi ministrs trešdien un ceturtdien, 2014.gada 19.februārī un 20.februārī, divu dienu reģionālās darba vizītes laikā Latgalē tikās ar reģiona pašvaldībām un uzņēmējiem.

Vizītes iesākumā 19.februārī ministrs tikās ar Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi, Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieku Arvīdu Kucinu, Latgales plānošanas reģiona vadītāju Ivetu Maļinu-Tabūni, kā arī pašvaldību deputātiem un speciālistiem, kas ministram prezentēja pašvaldību attīstības projektus. Tāpat ministrs iepazinās ar vairāku reģionālo projektu ieguldījumu rezultātiem, pateicoties kuriem ir uzsākta Daugavpils cietokšņa sakārtošana un izveidots viens no  nozīmīgākajiem  kultūras objektiem valstī - Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.

Ministrs ir pārliecināts, ka Daugavpilij jāturpina attīstīties kā lielam rūpniecības centram. Katrai pašvaldībai ir skaidri jāredz sava vīzija. Ministrs uzskata, ka jāatgriežas pie ieceres reģionos izvietot kādas valsts institūcijas, un iespējams, ka šiem mērķiem varētu izmantot Daugavpils cietoksni, kas varētu palīdzēt attīstīties šim nozīmīgajam objektam.

Savukārt Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika iezīmēja situāciju Daugavpils novadā, kas ir viens no lielākajiem Latvijā, un tajā nav nevienas pilsētas, tikai lauku teritorijas. V.Kezika uzsvēra, ka, izņemot sadarbības projektus, novadam nav citu attīstības iespēju, turklāt, joprojām ir aktuāls jautājums par dažādu infrastruktūras objektu labiekārtošanu.

E.Cilinskis informēja, ka infrastruktūras uzlabošana reģionos ir ministrijas darba kārtībā, taču jāņem vērā, ka valdības darbība noris saskaņā ar NAP, kura vadmotīvs ir izaugsme, tāpēc liela daļa līdzekļu tiek virzīta jaunu darbavietu radīšanai, tātad – uzņēmējdarbībai. Lai pilnīgāk izprastu infrastruktūras problēmas reģionos, E.Cilinskis tuvākajā laikā plāno tikties ar satiksmes un zemkopības ministriem. Ministrs arī uzsvēra, ka pašvaldībai jāturpina vērst uzmanība uz pārrobežu projektiem un jāmeklē inovatīvi risinājumi, piemēram, pamatojoties uz novada dabas daudzveidību, izmantot Eiropas Savienības LIFE programmu, kas atbalsta vides un dabas aizsardzības projektus, kā arī aktīvi izmantot citu ES programmu iespējas.

Vizītes turpinājumā 20.novembra rītā ministrs Preiļos tikās ar Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes un novada domes priekšsēdētāju Aldis Adamoviču, novada speciālistiem un uzņēmējiem , lai pārrunātu ar uzņēmējdarbības attīstību saistītos jautājumus. Uzņēmējiem bija daudz jautājumu gan par birokrātisko šķēršļu samazināšanas iespējām, gan par ministrijas iecerēm mazo vidējo uzņēmēju atbalsta iespējām, un tāpat tika pārrunāti ar ēku energoefektivitātes paaugstināšanu saistītie jautājumi.

Turpinot darba vizīti Latgalē, ministrs klātienē apskatījās un iepazinās ar Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” darbību Rēzeknē, kur ministrs tikās ar Latgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītājiem.  Izvērtās konstruktīva diskusija par ES fondu pieejamību pašvaldībām no 2014.gada līdz 2020.gadam un rīcības plāna Latgales reģiona izaugsmei 2012.-2013.gadam ieviešanu.

Latgales plānošanas reģiona AP priekšsēdētājs A.Adamovičs atzīmēja: „Latgales plānošanas reģionam ir izveidojusies ļoti  veiksmīga sadarbība ar VARAM, kā arī ar reģiona pašvaldībām. Tās rezultātā Daugavpilī, Latgales plānošanas reģiona telpās, 2013.gadā tika izveidots Latgales uzņēmējdarbības centrs, bet 2014.gada janvārī savu darbību uzsāka viens no pirmajiem valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs Latvijā, kur iedzīvotājiem klātienē iespējams saņemt vairāku iestāžu publiskos pakalpojumus.”

Savukārt E.Cilinskis norādīja: „Latgalē ir ļoti aktīvs plānošanas reģions, kas ievērojami veicinājis reģiona attīstību. Ir jādomā par projektiem, kas rada jaunas darba vietas, un tādi noteikti ir prioritāri. Svarīgākais ir uzņēmējdarbības un izglītības attīstība. Ir skaidri jāsaprot tās iespējas, ko dod katrs fonds, bet pašvaldībām ir jānosaka savas prioritātes”.

Tiekoties ar Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču, VARAM ministrs E.Cilinskis pārrunāja pilsētas attīstībai svarīgus jautājumus. Par savu galveno uzdevumu pašreizējā periodā ministrs uzskata ES fondu sadali un maksimālu sadarbību ar katru pašvaldību. Viņš izteica gatavību palīdzēt pašvaldībām un atbalstīt problēmu risināšanā, cieši sadarbojoties ar citām ministrijām.

Vizītes noslēgumā ministrs tikās ar Rēzeknes novada domes priekšsēdētāju Monvīdu Švarcu, lai pārrunāt pārrobežu sadarbības projektu īstenošanas gaitu, kā arī jautājumus saistībā ar novada teritorijā esošajām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām – Lubānas un Rāznas ezeriem, par kuru attīstību tuvākajā laikā tika rosināts sarīkot tikšanos ar visām ieinteresētajām pusēm.

Atgādinām, ka 2012.gada jūnijā valdība apstiprināja Latgales reģiona rīcības plānu 2012.-2013.gadam „Iespēju Latgale”. Tā ietvaros jau paveikti nozīmīgi un visaptveroši pasākumi Latgales reģiona attīstības veicināšanai.
„Latgales programmai ir valstiska nozīme,  un svarīgi ir to turpināt”, uzskata ministrs. Ministrs nāca klājā arī ar ieceri tuvākajā laikā sarīkot plašāku Latgales pašvaldību konferenci, kuras laikā tiks pārrunātas esošās Latgales attīstības programmas priekšrocības un trūkumi. „Latgales rīcības plāna ieviešanas laikā iegūtā pieredze un zināšanas noteikti ir jānovirza līdzīgu pasākumu īstenošanai arī citos Latvijas reģionos” – norādīja E.Cilinskis.



Написать комментарий