O.Šapošņikovs: Čehova „Kaijas” valoda 21.gs. ir vēl svešāka, nekā lamuvārdi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē uz Daugavpils teātra skatuves pirmizrādi piedzīvoja iestudējums pēc jaunā baltkrievu dramaturga Andreja Ivanova lugas „Tas viss ir viņa...” motīviem.

Iestudējums domāts galvenokārt pusaudžiem un viņu vecākiem. Iestudējuma sižeta atstāstīšana nav pateicīga nodarbe. Pēc Daugavpils teātra galvenā režisora Oļega Šapošņikova domām, iestudējuma galvenā doma neesot saistīta ar to, ka māte un dēls nespēj saprasties, bet gan ar globālu pasaules virtualizācijas problēmu. Cilvēki izdomā sev citus vārdus – segvārdus, citu biogrāfiju, gandrīz atsakās no komunikācijas reālajā dzīvē.

Dzīvojot piesārņotā pilsētā, mums nav iespējas elpot svaigu gaisu. Dzīves virtualizācija, pēc O.Šapošņikova domām, esot psihiskās veselības piesārņošana. „Tas ir tikpat nepatīkami, kā piesārņots gaiss. Es to apgalvoju kā ārsts. Cilvēka psihe noslēdzas virtuālajā pasaulē. To nevar mainīt. Cilvēks nevar staigāt pa pilsētu un neelpot vai visu laiku domāt, ka gaiss ir piesārņots un kaitīgs veselībai. Mums jāmeklē iespēja pretoties kārdinājumam vai nesūdzēties par to”, ir pārliecināts režisors.

Jauniestudējumā tiek izmantota nenormatīvā leksika, par to tiek brīdināts afišās. Tiesa, necenzēti vārdi nav skatītāju piesaistīšanas veids, bet gan cilvēku leksikona sastāvdaļa, kas aizpilda emocionālo tukšumu, kuru brīžiem grūti izteikt vārdos.

O.Šapošņikovs uzskata, ka arī Čehova „Kaijas” valoda XXI gs. mums ir sveša. „Piedaloties iestudējumā „Kaija”, aktieri iedziļinās viņiem svešajā valodā, jo neviens no viņiem, izņemot Juriju Kušpelo, dzīvē tā nerunā. Viņi apgūst citu valodu.

Principā, gan Čehova valoda, gan nenormatīvā leksika aktieriem nav raksturīga, tādēļ kāda starpība, ko lietot. Pastāv tāds stereotips – Čehova valoda ir radīta teātrim, bet necenzētie vārdi – nē. Taču Čehova valoda 21.gs. ir daudz svešāka, nekā lamuvārdi. Tas, drīzāk, ir pseidomorāles jautājums”, paskaidroja režisors.

Droši vien būtu nepareizi apgalvot, ka neviens no mums ikdienā nekad neizmanto lamuvārdus. Daži to dara retāk, citiem tas ir ierasts saziņas veids. Sociālajos tīklos pat mēdz jokot, ka lamuvārdi ir kā „Rafaello” – labāki par tūkstošiem vārdu.

Lai izveidotu savu viedokli par iestudējumu „Tas viss ir viņa...”, skatītājiem jāapmeklē Daugavpils teātris. Iespēja redzēt šo iestudējumu būs 8.aprīlī.
 


Написать комментарий