Iedzīvotāji tiesībsarga Jansona darbam piešķirtu 5,4 punktus no desmit

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Lūgti novērtēt Jura Jansona darbu tiesībsarga amatā desmit punktu skalā, kur 1 nozīmē «Ļoti slikts», bet 10 – «Ļoti labs», Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem sniegtais vidējais vērtējums ir 5,4 punkti.

Drīzāk pozitīvu vērtējumu (septiņus un vairāk punktus) sniegusi ceturtā daļa (23%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem, liecina pētījumu kompānijas TNS veiktās aptaujas rezultāti.

Vidēju vērtējumu (piecus un sešus punktus) sniegusi piektā daļa (19%) iedzīvotāju. Savukārt drīzāk negatīvu vērtējumu (vienu līdz četrus punktus) – piektā daļa (21%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.

Vairāk nekā trešā daļa (37%) iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

BNN jau vēstīja, ka Saeimas deputāti apsvēruši iespēju rosināt Jansona atcelšanu no amata, jo stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru atzīts, ka viņš, būdams īpašo uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītājs, nolaidīgi un nekvalitatīvi pildījis amata pienākumus, – šāds pārkāpums saskaņā ar likumu nav savienojams ar tiesībsarga statusu.

Tiesībsargs pats demisiju neiesniegs, iepriekš norādījusi viņa pārstāve Ruta Siliņa.

Kā ziņots, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesnešu kolēģija trīs tiesnešu sastāvā nolēmusi, ka Administratīvā apgabaltiesa pamatoti noraidījusi Jansona sūdzību par piemēroto disciplinārsodu. Sodu viņš saņēma ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres, tagadējās valdības vadītājas Laimdotas Straujumas rīkojumu 2009.gadā, vēl pirms kandidēšanas uz tiesībsarga amatu. Viņam tika noteikts disciplinārsods, ieturot 10% no mēnešalgas trīs mēnešus par amata pienākumu nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu.

Saskaņā ar tiesas spriedumu Jansons, atbrīvojot no darba divas sekretariāta darbinieces, nepamatoti izmaksājis kompensācijas divu mēnešalgu apmērā, bet vienai darbiniecei izmaksājis pabalstu sakarā ar tēva nāvi, kas bijis lielāks nekā valstī noteiktie “griesti”, kas tolaik bija 1 000 latu. Tādējādi viņš nodarījis valstij zaudējumus vairāk nekā 3 300 latu (4695 eiro) apmērā.

Par šiem pārkāpumiem Jansonam bija noteikts disciplinārsods, kuru viņš pārsūdzēja. Visas tiesu instances lēmušas, ka viņš sodīts pamatoti, un tagad ar Augstākās tiesas lēmumu spriedums ir stājies spēkā. Saskaņā ar Tiesībsarga biroja likumu Saeima atbrīvo tiesībsargu no amata, ja viņš ir pieļāvis apkaunojošu nodarījumu, kas nav savienojams ar tiesībsarga statusu.


Написать комментарий