NEPLP pārstāvji aicina pārtraukt Krievijas kontrolētu TV kanālu raidīšanu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes Sabiedriskā konsultatīvā padome (SKP) izteikusi aicinājumu atbildīgajām Latvijas valsts institūcijām steidzami pārtraukt Krievijas valsts kontrolētu televīzijas kanālu raidīšanu.

«SKP uzskata, ka virkne Krievijas valsts kontrolētu televīzijas kanālu ilgstoši izplata tendenciozu, apzināti maldinošu un Latvijai naidīgu informāciju, kas vērtējama kā mērķtiecīga informatīva agresija Latvijas informatīvajā telpā. SKP aicina atbildīgās Latvijas valsts institūcijas neatliekami veikt nepieciešamos pasākumus šādas Latvijas nacionālajām interesēm neatbilstošas darbības pārtraukšanai un turpmākai nepieļaušanai,» izplatītajā paziņojumā norāda SKP.

Tāpat SKP «atbalsta steidzamu papildu finansējuma piešķiršanu 2014.gada sabiedriskā pasūtījuma izpildei sabiedrības saliedētības veicināšanai,» uzsvērts paziņojumā.

Kā zināms, nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK Saeimas frakcija aicinājusi Nacionālo drošības padomi un Nacionālo drošības komisiju iesaistīties praktisko risinājumu meklēšanā un sākt ar «prokremlisko kanālu izņemšanu no programmu piedāvājuma Lattelecom, kura kontrolpakete pieder Latvijas valstij».

«Kremļa finansēto un kontrolēto televīzijas kanālu saturs, kas tiek retranslēts Latvijā, kļuvis par nacionālās drošības jautājumu. Atspoguļojot notikumus Krievijā un Ukrainā, šie televīzijas kanāli rada arvien lielāku pārliecību, ka ir uzskatāmi nevis par medijiem, bet gan Kremļa ārpolitikas instrumentiem,» uzskata nacionālā apvienība.

Tikmēr Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers norādījis, ka atsevišķu Krievijas televīzijas kanālu retranslācijas aizliegšana nebūtu pareizs risinājums.

Viņaprāt, sabiedrību vislabāk pasargā demokrātija un vārda brīvība, Latvijas valsts nodrošina pat ļoti nepatīkamu viedokļu paušanu, bet vienlaikus aizsargā citus no šādu viedokļu realizācijas. «Jebkura cenzūra ir plāksteris, ko mēs uzlīmējam savām mutēm,» sacīja Zatlers. «Mēs uzlīmējam it kā ar domu, ka pasargāsim no svešiem, kaitīgiem un nepatīkamiem viedokļiem, bet tajā pašā laikā cenzūrai nav robežu un var cenzēt arī mūs pašus.»

Zatlers uzskata, ka vienīgā saprātīgā izeja ir vairot to krievu valodā raidošo masu mediju klātbūtni, kas pauž daudz objektīvāku informāciju nekā «Kremļa rupori». Visa enerģija būtu jāvelta tam, lai cilvēkiem, kurus potenciāli var «novest nepareizos ceļos», būtu vairāk patiesas informācijas.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 21.pants paredz, ka anulēt apraides vai retranslācijas atļauju ir tiesības Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei.


Написать комментарий