Eksperti: Eiropai neizdosies atteikties no Krievijas gāzes 1

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Īstermiņa un vidēja termiņa perspektīvā Eiropas Savienībai būs praktiski neiespējami samazināt Krievijas gāzes iepirkumu apjomu, domā Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra speciālists Edvards Čou.

Ilgtermiņa perspektīvā daļu piegāžu var aizstāt, bet palielināt iepirkumu apjomu no NVS nav izdevīgi – cena ir augstāka.
Pēc Oxford Institute for Energy Studies datiem starpība starp NVS un gāzi, kuru piegādā pa cauruļvadiem, sastāda 3–4 dolārus par 1 milj. Lielbritānijas termiskajām vienībām (BTU).

Turklāt sašķidrinātās dabas gāzes terminālu un to infrastruktūras būvniecībai ir nepieciešams laiks, pārliecināts Beacon Policy Advisors partneris. Pirmās piegādes no NVS sāksies ne agrāk kā 2015. gadā. Līdz 2017. gadam NVS liekas gāzes nav, saka Petronet darbinieks.

Krievijas gāzes daļa Eiropas Savienības tirgū būs atkarīga no citu ražotāju aktivitātes un cenu politikas elastības, ziņo Starptautiskā enerģētikas aģentūra. Pēc ExxonMobil prognozes Eiropas valstu atkarība no importa gāzes pieaugs no 45% līdz 60% 2025. gadā, tai skaitā pašu ieguves samazināšanās rezultātā. Pieaugs piegāžu atkarība no Krievijas un Kaspijas valstīm, bet palielināsies arī sašķidrinātās gāzes daļa, sagaida ExxonMobil Gas & Power Marketing, – ziņo top.rbc.ru.

Pērn ES valstis saņēma 167,2 miljardus kubikmetru Krievijas gāzes, tranzīts caur Ukrainu sastādīja 82,3 miljardus kubikmetru. No Ziemeļāfrikas Eiropa saņēma 48,5 miljardus kubikmetru, no Irānas un Azerbaidžānas – 13 miljardus kubikmetru, un 45,8 miljardus kubikmetru sašķidrinātās dabas gāzes. Rietumeiropā jau tiek veidota sašķidrinātās dabas gāzes importa infrastruktūra.

Patlaban Polijas gāzes glabātuves ir piepildītas par 70%, Slovākijas un Čehijas – 35–45%, Austrijas – 34%, Vācijas – 60%. Pēc Reitera aģentūras ziņām šādi apjomi pilnībā nodrošinās gāzes patēriņu 2 – 3 mēnešus.

Gāzes pieprasījuma maksimums jau ir aiz muguras, siltā ziema izlīdzināja šī gada problēmu, bet nākamajā gadā teorētiski var samazināt iepirkumu par tranzīta caur Ukrainu lielumu, CERAWeek konferencē pieņēma ENI prezidents Paolo Skaroni. Bet šim nolūkam jāizpilda daudzus nosacījumus, kā arī tamdēļ jāpalielina piegādes no Līvijas.      


Написать комментарий

piegādes no Līvijas????? Vai tad Līvu krastos jau nafta ir?? tad pietiks butes kalteet:)