Vairāk nekā 20 pilsētnieki saņēma piemiņas zīmi par godu blokādes pārraušanas 70.gadadienai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Janvāra beigās pieminēja 70.gadadienu kopš Ļeņingradas blokādes pārraušanas Otrajā pasaules karā.

Sanktpēterburgas vadība par godu šai gadadienai piemiņas zīmes pasniedza gan Ļeņingradas blokādi pārcietušajiem iedzīvotājiem, gan pilsētas atbrīvotājiem. Sākotnēji bija plānots, ka piemiņas zīmes tiks pasniegtas tikai Krievijas Ziemeļu galvaspilsētas iedzīvotājiem, bet vēlāk tika pieņemts lēmums pasniegt tās arī tiem KF pilsoņiem, kuri dzīvo ārzemēs.

Pateicoties šim lēmumam, otrdien, 11.martā, Daugavpils Krievu kultūras centrā notika svinīga piemiņas zīmju pasniegšanas ceremonija, kurā piedalījās KF ģenerālkonsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs. Minēto balvu viņš pasniedza aptuveni 24 mūsu pilsētniekiem, kuri pārcieta blokādi. Kopumā piemiņas zīmes tika pasniegtas 40 Latgales iedzīvotājiem.

Viena no pasākuma dalībniecēm – Antoņina Azizova – pastāstīja portālam Gorod.lv, ka blokādi pārcieta 13 gadu vecumā. Tolaik Ļeņingradā viņa bija palikusi viena – patēvs nomira 1941.gada decembrī, brālis bija bez vēsts pazudušais. Kaimiņiene viņu kopā ar savu meitu pierakstīja evakuācijai no pilsētas. Antoņina palīdzēja hospitālī, no rīta saņēma šķīvi ar karstu putru. „Visu laiku gribējās ēst, to putru es varētu ēst bezgalīgi, bet vajadzēja palīdzēt medmāsām: mazgāt grīdu, veļu, lasīt priekšā ievainotajiem, rakstīt vēstules viņu tuviniekiem. Par šo darbu saņēmu medaļu „Par Ļeņingradas aizsardzību”, ar kuru ļoti lepojos”, pastāstīja viņa.

1942.gada jūnijā A.Azizova tika evakuēta uz Tušino, no kurienes pēc arodskolas beigšanas tika nosūtīta uz Daugavpili strādāt vagonu remonta rūpnīcā, kurā viņa nostrādāja vairāk nekā 50 gadus. Ļeņingradā Antoņina nekad neatgriezās, palika mūsu pilsētā, kurā dzīvo viņas ģimene, draugi. Viņai ir četri bērni, četri mazbērni un pieci mazmazbērni, kuri dzīvo dažādās pasaules malās, bet bieži viņu apciemo.

Blokādi pārcietušo Ļeņingradas iedzīvotāju biedrības vadītāja Aleksandrs Koņkova pateicās ģenerālkonsulam par piemiņas zīmēm un novēlēja visiem pasākuma dalībniekiem sargāt sevi un novērtēt katru dienu, kurā viņi var būt noderīgi citiem cilvēkiem.



Написать комментарий