Kozlovskis: Panikai attiecībā uz 16.martu nav pamata

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Šogad Leģionāru atceres diena, 16.marts, «nāk ar lielākiem riskiem», nekā iepriekšējos gados, taču nav pamata panikai, jo likumsargi ir gatavi nodrošināt kārtību un nepieļaut provokācijas, norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Viņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma atzinīgi vērtēja Rīgas domes un pasākumu rīkotāju panākto vienošanos, ka antifašistu mītiņš notiks Bastejkalnā, aptuveni 100 metru attāluma no Brīvības pieminekļa, kur ziedus plāno nolikt leģionāru piemiņas pasākuma rīkotāji.

Kozlovskis arī pauda, ka iespējamās provokācijas nerīkos tie cilvēki, kas jau vairākus gadus 16.martā piedalās gājienos un protesta pasākumos, bet gan atsevišķi radikāli noskaņoti cilvēki, kas nepiedalās pašos pasākumos.

Gan Valsts policija, gan Drošības policija gatavojas dažādiem scenārijiem, kārtības sargi gatavi reaģēt un nepieļaut provokācijas, uzsvēra ministrs. Viņš pastāstīja, ka arī robežsardze strādā pastiprinātā režīmā, cenšoties neielaist radikāļus un provokatorus no ārzemēm.

BNN jau rakstīja, ka Brīvības pieminekļa apkaimē 16.martā pieteikti trīs latviešu leģionāru piemiņas pasākumi. Divos pasākumos pie Brīvības pieminekļa un Doma laukumā plāno pulcēties arī leģionāru pretinieki.

Pērn pašvaldība pasākumu organizēšanu neierobežoja, līdz ar to Brīvības pieminekļa laukumā notika trokšņaina viedokļu apmaiņa. Brīdī, kad piemineklim tuvojās vairāki simti leģionāru atceres gājiena dalībnieku, biedrība «Apvienība pret nacismu» iedarbināja skaļruņus un atskaņoja skaļu padomju laiku mūziku krievu valodā un uzrunas.

Leģionāru atceres dienas dalībnieki kritizēja Rīgas domi, kura pieļāvusi, ka vienā vietā vienlaicīgi pieļauti pasākumi ar pretēju viedokļu paušanu, tādējādi veicinot konfrontācijas. Nacionālā apvienība savukārt pieprasīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska demisiju, norādot, ka policijas rīcība, «pieļaujot latviešu leģionāru klaju zaimošanu pie Brīvības pieminekļa, bija nepieļaujams notikums, kas nekad vairs nedrīkst atkārtoties». Vēlāk demisijas pieprasījums gan tika atsaukts.

Pēc šiem incidentiem pie Brīvības pieminekļa Saeimas deputāti pērn novembrī pieņēma grozījumus likumā «Par sapulcēm, gājieniem un piketiem», kas policistiem nosaka plašākas pilnvaras pasākumu laikā nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību.


Написать комментарий