Zolitūdes traģēdijas vietā gatavojas eksperimentēt

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Zolitūdē daļēji sabrukušā veikala Maxima karkasā tiek būvētas konstrukcijas, kuru uzdevums būs nodrošināt iespēju pabeigt notikuma vietas apskati un palīdzēt noteikt ēkas sabrukšanas cēloņus.

Valsts policijā nekomentē lēmumus, kādi pieņemti izmeklēšanas veikšanai, bet iedzīvotāji uztraucas, vai viņiem vēlreiz nāksies piedzīvot veikala sabrukšanu – lai arī tikai kā imitētu darbību, lai arī izmeklēšanas ekspertīzes ietvaros.

Jāatgādina, ka Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra 2013. gada 28. decembrī ir noslēgusi līgumu ar būvfirmu SIA Āboltiņa būvuzņēmums AG par pagaidu būvkonstrukcijas izbūvi sagruvušā lielveikala Maxima teritorijā. Saskaņā ar līgumu darbi ir jāizpilda līdz 4. aprīlim, pēc tam Valsts policija (VP) varēs veikt to eksperimentu, kas vajadzīgs ekspertīzes veikšanai uz vietas, informē ziņu aģentūra LETA. Pašlaik VP ar būvfirmas darba tempiem ir apmierināta, bet «nav nopietni» nosaukt termiņus, kad varētu notikt eksperiments, «jo tie var mainīties neatkarīgi no mums», Neatkarīgajai sacīja VP pārstāve Sigita Pildava.

Saskaņā ar iepriekš izskanējušo informāciju piecām atlikušajām kopnēm tiek uzstādīti pagaidu balsti pēc Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ekspertu norādījumiem un ir nepieciešams izstrādāt baseinu jumta konstrukciju noslogošanai, kā arī izmeklēšanas eksperimentā speciālisti pētīs lielveikala nesalūzušo kopņu slodzi un nepārlūzušo betona plākšņu izturību. Acīmredzot šī informācija ir radījusi bažas Zolitūdes iedzīvotājos – par to, ka atkal nāksies atsaukt atmiņā pārdzīvojumus gan veikala sabrukšanas brīdī, gan pēc tam. «Es esmu vienkārši cilvēks, kurš dzīvo netālu no Maxima. Es toreiz nebiju veikalā. Iedomājoties, ka atkal atskanēs tāds troksnis kā tad, kad jumts sabruka... Negribu to piedzīvot,» neslēpj kāda Zolitūdes iedzīvotāja. Savukārt cita iedzīvotāja noliedza, ka iedzīvotāju sarunā ar Kriminālpolicijas pārstāvjiem būtu pieminēts eksperiments ar veikala atkārtotu sabrucināšanu.

«Pirms šī ekspertīze notiks, noteikti informēsim iedzīvotājus, jo eksperiments būs jūtams un redzams,» uzsvēra S. Pildava. Eksperti, kas tajā piedalīsies un pēc kuru norādījumiem tiek veikti pašreizējie darbi un pārbaudes, ir no Latvijas, gan RTU kā iestāde, gan fiziskas personas. VP norāda, ka pagaidām nav bijis pamata piesaistīt ārzemju ekspertus vai laboratorijas, bet, ja vajadzēs, tad tas tiks darīts.

Būvinženieris Sergejs Meierovics uzskata, ka ekspertīzi iespējams veikt laboratorijā vai poligonā, bet to nevajadzētu darīt traģēdijas vietā, jo tas cilvēkiem var radīt papildu psiholoģisku traumu. «Tas nav ētiski,» viņš saka. Būvinženieris atzīst, ka viņa rīcībā nav informācijas, kad līdzīgās situācijās tāda veida izmeklēšanas ekspertīze būtu veikta traģēdijas vietā. Kad Maskavā notika līdzīga traģēdija, «neeksperimentēja, paņēma aprēķinus un atrada, ka konstruktors kļūdījies», piebilst būvinženieris, «turklāt tāds eksperiments maksā lielu naudu. Manā izpratnē tā ideja nenāk no policijas, bet no pieaicinātajiem ekspertiem. Bet var taisīt maketus un laboratorijā pārbaudīt, var kopnes aizvest uz poligonu».

VP pārstāve Sigita Pildava atteicās atbildēt uz Neatkarīgās jautājumu, kas ierosināja veikt ekspertīzi Maxima drupās: «Procesa virzītāja lēmumus, taktiku un metodiku es nekomentēju.»

Iepriekš izskanējusī informācija liecina, ka iekļūšanu sabrukušajā ēkā gaida arī būvfirmas Re&Re pieaicinātie eksperti no Lielbritānijas, bet pērnā gada decembrī Somijas eksperts iepazīstināja VP ar saviem secinājumiem par traģēdijas apstākļiem.


Написать комментарий