Ivars Škinčs: Nodarbojoties ar sīku kašķēšanos, mēs varam pazaudēt būtisko

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

11. martā partijas „Attīstības partija” atskaites un vēlēšanu sapulcē par partijas valdes priekšsēdētāju Jāņa Dukšinska vietā tika ievēlēts Ivars Škinčs. Jaunais partijas vadītājs portālam Gorod.lv sniedza nelielu interviju.

– Škinča kungs, pastāstiet, ar kādām domām un plāniem Jūs stājaties amatā?

– Domas pozitīvas. Man bija nedaudz negaidīta šī iecelšana amatā, bet, ja partijas biedri uzskatīja to par nepieciešamu, strādāšu. Tuvākajos plānos paskatīties, kas iepriekšējā periodā tika izdarīts ne tā. Veiksim analīzi un sastādīsim plānus. Laika, lai „iešūpotos”, nav. Jāsāk pārrunas ar citiem politiskajiem spēkiem, kuri ir un nav pārstāvēti domē. Politiskā kara jau pietiek, vajag kopējiem spēkiem palīdzēt deputātiem un pašvaldībai, kā arī valsts līmenī sadarbība varētu būt labāka.

Notiek Eiropas Parlamenta pirmsvēlēšanu kampaņa, nav aiz kalniem arī Saeimas vēlēšanas. Partijai jānosaka cilvēki un politiskie spēki, ar kuriem ir pa ceļam. Saprotams, ka tie nebūs ne galēji labējie, ne galēji kreisie.

– Par pašvaldības vēlēšanām domāt vēl par agru?

– Līdz pašvaldības vēlēšanām vēl 3 gadi. Patlaban partiju domē pārstāv divi deputāti. Domāju, ka viņi ir kompetenti un varēs nedaudz palīdzēt saviem jaunajiem kolēģiem nedarīt muļķības.

Tādas informatīvās blokādes apstākļos, kāda bija pirms vēlēšanām, domāju, ka 2 cilvēki no mūsu partijas domē ir ļoti labs rādītājs. Jebkurā gadījumā mūsu kvalitatīvais potenciāls ir labāks nekā citām partijām. Nākamajās vēlēšanās centīsimies uzlabot šo rādītāju. „Attīstības partija” vēl ir jauna un startēja vēlēšanās pirmo reizi. Es domāju, ka ir sasniegts labs rezultāts. Jā, bija kļūdas, tai skaitā arī informatīvajā laukā, izdarīsim secinājumus. Mums nebija liela finanšu atbalsta, tādēļ iztikām ar pašu spēkiem. Partijai ir ļoti aktīvs jaunatnes bloks, tādēļ partijai ir nākotne.

– Partijas kongresā Jūs teicāt, ka Daugavpilī vienus oligarhus nomainīja citi. Paskaidrojiet, lūdzu, ko Jūs ar to domājāt?

– Runājot par Daugavpils attīstību, Jūs savā runā akcentējāt to, ka Latvijas Nacionālās attīstības programmā 2014. – 2020. gadam Daugavpilij ir veltīts ļoti maz uzmanības. Kādēļ tā notika un ko tagad darīt?

– Pērnā gada beigās tika apstiprināta Nacionālās attīstības programma 2014. – 2020. gadam. Daudzu partiju programmās bija iecere attīstīt lidostu, HES un citas sfēras, un pašvaldībai bija pusgads, lai iesniegtu savus priekšlikumus to iekļaušanai programmā. Valsts droši vien tajos ieklausītos. Bet diemžēl tas netika izdarīts. Programmā ir Liepāja, Ventspils un citas pilsētas, kuras ir izdalītas atsevišķi. Bet Daugavpils norādīta „starp rindām” ar visu pilsētu pamatvajadzībām. Pilsēta atsevišķi nav izdalīta, tāpat kā nav izdalīts Rotko centrs, kuru nebūtu slikti izdalīt tūrisma sfērā no valstiskā redzes viedokļa.

Sadalot Eiropas fondus, galvenais virziens tiks ņemts no Nacionālās programmas un, ja Daugavpils tur nav, atbilstoši tam pilsētu atbīdīs malā. Var sanākt tā, ka nodarbojoties ar sīku kašķēšanos, mēs varam zaudēt svarīgo – Eiropas finansējumu.

Visa cieņa Ventspilij, Liepājai un Valmierai, kuru vadība pastāvīgi risina ministrijās kaut kādus jautājumus. Gribētos, lai arī mūsu vadītāji aktivizētu šo darbu. Es atceros kā savā laikā Rita Strode, kad vadīja pašvaldību, pastāvīgi apmeklēja ministrijas, un viņas nopelns ir apstāklī, ka pilsētai tika piesaistīta nauda daudziem lieliem projektiem. Tajā laikā Attīstības departamentu vadīja Inga Goldberga, kuras darbs spēlēja lielu lomu pilsētas attīstībā. Rotko centra mērogs, manuprāt, I. Goldbergai ir pārāk mazs, viņa jāatgriež pašvaldībā un jādod iespēja „vilkt” uz pilsētu naudu.

Informāciju iekļaušanai Nacionālās attīstības programmā sāka iesniegt iepriekšējais domes sastāvs, bet galvenais darbs bija jāpaveic jaunajiem deputātiem. Iespējams, ka jaunā pilsētas vadība mēģināja kaut ko iesniegt, bet izmaiņas NAP es nepamanīju.

Domāju, ka kaut ko vēl var mainīt. Šim nolūkam aktīvi jālobē pilsētas intereses ministrijās. Tāpat svarīgas ir arī Saeimas vēlēšanas. Ja mūsu deputāti būs opozīcijā, tad pilsētai nav ko gaidīt kaut kādas priekšrocības. Mēs brīnišķīgi saprotam, ka bez papildus finansējuma avotiem pilsētai patstāvīgi ir grūti attīstīties. Un bizness pilsētā nav visai noskaņots attīstīties, ja nav ārējo faktoru. Mēs saprotam, ka mūsu pilsēta ir diezgan „veca”, jaunatne aizbrauc, jaunas darbavietas netiek radītas, nav stimula biznesa attīstībai.

– Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs arī ir opozīcijas partijas pārstāvis, bet pilsētas attīstība ir acīmredzama. Var būt Daugavpils arī tā varētu?

– Rēzeknes darbs atgādina ļoti labu PR. Protams, tas dod rezultātus, rada patriotismu. Dažkārt mūsu MIL grēko ar negatīvu, bet tas droši vien notiek tādēļ, ka dažreiz mēs nesaskatām pozitīvo.

– Bet kā Jūs kopumā vērtējat pašreizējā domes sasaukuma darbu un situāciju pilsētā?

– Es viennozīmīgi neesmu gatavs nopelt pašreizējo domi par to, ka tā nav visai kompetenta dažos jautājumos, jo ir paveiktas arī labas lietas – bezmaksas skolēnu ēdināšana, braukšana bezmaksas sabiedriskajā transportā cilvēku papildkategorijai. Bet tās ir sociālas lietas, kuras nedos pievienoto vērtību, mēs nerunājam par projektiem, kuri var būt perspektīvi pilsētas attīstībai.

No malas vienmēr ir labāk redzams. Droši vien arī iepriekšējie domes sastāvi kļūdījās, tai skaitā arī informatīvajā laukā, ne vienmēr izskaidroja tos vai citus lēmumus. Ar to grēko arī pašreizējie deputāti. Deputātu sastāvs ir atjaunots gandrīz pilnīgi un daži no viņiem, manuprāt, nav izlasījuši pamatdokumentus, kuri ir nepieciešami darbam – Likumu par pašvaldībām, Likumu par deputāta statusu, Likumu par interešu konflikta novēršanu. Manuprāt, ne visi izprot savu statusu un ne visi pareizi to izmanto. Deputāta darbs un uzdevumi ir mazliet savādāki, nekā tas, kuru mēs patlaban bieži redzam. Piemēram, darba grupu paradokss, kad deputāti, kuri nav siltumtehnikas speciālisti, sniedz kaut kādas rekomendācijas, kuras, manuprāt, ir ļoti populistiskas un nav ne ar ko apstiprinātas. Deputāti atsaucas uz faktiem, neaicina speciālistus, bet vienkārši turpina to politiku, kuru īstenoja pirms vēlēšanām.

– Jūsu priekšgājējs partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis paziņoja, ka var izskatīt jautājumu par aiziešanu no partijas, ja turpināsies domstarpības. Vai veicināsiet to, lai viņš paliktu?

– Negribu teikt neko sliktu par Jāni Dukšinski, vienā partijā mēs esam jau sen. Partijā domstarpības pastāv vienmēr. Ir sliktāk, kad nav strīdu, jo tajos dzimst patiesība. Patlaban J. Dukšinskim ir liela slodze domē, un droši vien partijas biedri nolēma viņu nevis sodīt, bet dot iespēju nodarboties ar darbu domē. Mēs esam gatavi viņam palīdzēt. Mēs nolēmām, ka partijas valde regulāri sanāks kopā, analizēs domes darbu un sniegs ieteikumus. Kā tie tiks pildīti, ir cits jautājums.

Ja J. Dukšinskis nolems aiziet, mēs nesāksim viņu pierunāt palikt, jo tas būs viņa lēmums, un tās ir viņa tiesības. Pagaidām viņš palika partijas valdē, un nekādu konfliktu mums nav.

– Paldies par interviju. 

 


Написать комментарий