Daugavpilieši neveic preventīvos pasākumus, kuri veicina veselības saglabāšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils reģionālā slimnīca ne tikai cenšas uzlabot situāciju medicīnas pakalpojumu sniegšanas jomā, bet tās vadītāja Inta Vaivode pievērš cilvēku uzmanību tam, ka valstī ir pieejamas dažādas preventīvas programmas, kurās diemžēl iedzīvotāji parasti nepiedalās, kā rezultātā vēlāk nonāk slimnīcā.

Inta Vaivode atzīmēja, ka, pateicoties Daugavpils pilsētas domes nesen pieņemtajam lēmumam, noteiktas kategorijas iedzīvotājiem ir iespēja bezmaksas pavadīt slimnīcā vēl vienu dienu, tomēr vēlāk pacienti saņem ārstēšanu ambulatori, naudas trūkuma dēļ pārstāj ārstēties un atkal nonāk slimnīcā.

Tāpat slimnīcas vadītāja norādīja, ka daudzas slimības var tikt novērstas, ja cilvēks vakcinējas vai veic profilaktiskos pasākumus, tomēr cilvēki bieži vien to nedara. Bieži vien šie pasākumi iespējami par valsts līdzekļiem, tādēļ ne vienmēr tas esot saistīts ar naudas trūkumu.

„Vispār esmu par vakcināciju, droši vien tāpēc, ka esmu ārste-pediatre. Ja bērnu no 12 gadu vecuma var pasargāt no dzemdes kakla vēža, nesaprotu, kāpēc daudzi vecāki atsakās no šīm potēm. Pierādīts, ka ar šo slimību var saslimt jebkurā vecumā, kamēr ir saglabāts dzemdes kakls. Kāpēc no šī vīrusa nevar vakcinēties tāpat kā no jebkuras citas infekcijas, jo pasaulē to praktizē jau 20 gadus? Cilvēki nenovērtē šo slimību un daudz vairāk runā par ērču encefalītu. Taču statistikas dati liecina, ka ik gadu Latvijā no dzemdes kakla vēža mirst ap 10 tūkst. sieviešu, un tas ir ļoti daudz.

Diemžēl ar vēzi slimo arvien vairāk cilvēku. Nodaļas, kurās tiek ārstēti sākotnējie pacienti, ir pilnas. Mēs apkalpojam visu reģionu, tādēļ slodze ir liela. Ar vēzi slimo arī gados jauni cilvēki, arvien biežāk tiek konstatēts ādas un krūts vēzis.

Neskatoties uz to, ka pēdējo 5 gadu laikā tiek daudz runāts par profilaktiskiem pasākumiem zarnu trakta, krūts un dzemdes kakla vēža novēršanai, šīs programmas varētu būt pieprasītākas. Iespēju bezmaksas pārbaudīt dzemdes kaklu izmanto 35% iedzīvotāju, zarnu traktu – 8%. Tas ir apkaunojoši. Un tas notiek nevis tāpēc, ka ģimenes ārsti slikti informē par šādu iespēju, bet tāpēc, ka cilvēku attieksme pret savu veselību ir nolaidīga. Bieži vien pacienti piekrīt preventīvo pasākumu veikšanai, bet tos neveic, un vēlāk šos cilvēkus sastopam operāciju zālē”, pastāstīja Inta Vaivode. 

Tāpat slimnīcas vadītāja atzīmēja, ka nedrīkst aizmirst, ka var vakcinēties arī pret gripu, rota vīrusu, ērču encefalītu utt., un ieteica cilvēkiem rast iespēju izmantot šīs iespējas un nepasliktināt Daugavpils reģionālās slimnīcas statistiku.

 


Написать комментарий