Daugavpilī un reģionā pieaug Saules elektrostaciju pieprasījums

foto: I.Berezovskis
foto: I.Berezovskis

Latgales reģionā uzstādīto Saules bateriju skaits (pēc izstrādāto kilovatstundu daudzuma) 2013. gadā ir 2,5 reizes lielāks salīdzinājumā ar 2012. gadu, portālam Gorod.lv pastāstīja uzņēmuma „TMG Baltic” valdes loceklis Igors Berezovskis, kurš strādā alternatīvās enerģijas sfērā.

Kā pastāstīja Igors Berezovskis, galvenie uzņēmuma klienti ir privātā sektora iedzīvotāji. Mājai, kura patērē 300 kW mēnesī, ir nepieciešama Saules baterija ar 3 – 3,5 kilovatu jaudu. Šāda iekārta klientam saražos 3000 – 5000 kW gadā un izmaksās apmēram 5 – 6 tūkst. eiro, aizņems apmēram 21 m2 platību un atmaksāsies mazāk nekā pēc 10 gadiem. Šī sistēma strādās paralēli ar kopējo elektrisko tīklu bez uzkrājējakumulatoru izmantošanas.

„Daugavpils iedzīvotāji arvien biežāk sāka uzstādīt Saules baterijas (tikai mēs pēdējo 3 gadu laikā Daugavpilī uzstādījām 20 autonoma tipa Saules stacijas ar pieslēgumu kopējam elektriskajam tīklam), jo pārliecinās par to, ka iekārta garantēti ražo elektroenerģiju mūsu klimata apstākļos. Daugavpils reģionā ir pietiekama Saules aktivitāte, lai Saules baterijas būtu efektīvas un pat tad, kad laiks ir apmācies, ražotu elektroenerģiju, jo procesā tiek izmantota Saules radiācija, nevis siltums. Atšķirībā no Saules kolektoriem Saules baterijas ražo elektroenerģiju, nevis karsto ūdeni. ASV zīmola Saules paneļiem, kurus mēs uzstādām, ir ilgstoša garantija gan iekārtām, gan arī ražošanas jaudai: pēc 30 gadiem iekārtas garantēti ražos 80% no sākotnējās jaudas. Šādas iekārtas ļauj nodrošināt nepārtrauktu nepieciešamā sprieguma elektroenerģijas padevi, jo paralēli pieslēdzas kopējam „Sadales tīkla” tīklam, turklāt neizmantojot dārgus akumulatorus.

Tāpat daugavpiliešu aktivitāti izmantot saules enerģijas iespējas acīmredzot ietekmēja fakts, ka no šī gada janvāra Latvijā ir stājies spēkā likums par elektroenerģijas savstarpējās ieskaites sistēmu privātajam sektoram. Ja iepriekš Saules bateriju ražotās elektroenerģijas pārpalikumi gāja kopējā elektrotīklā bez maksas, tad patlaban strādā uzskaites sistēma un elektroenerģija „Sadales tīklam” tiek nodota pēc elektroenerģijas cenas, līdz ar to vairākas reizes samazinot elektroenerģijas rēķinus. Nav izslēgts, ka kaut kad Latvijā tāpat kā Vācijā elektroenerģijas pārpalikumus varēs pārdot saskaņā ar speciālu tarifu.

Privātajā sektorā stacija atmaksājas 8 – 10 gadu laikā atkarībā no stacijas uzstādīšanas sarežģītības pakāpes, un praktiski jebkuri patērētāji var izmantot šo iespēju, kas kļūst īpaši aktuāli apstākļos, kad tiek runāts par elektroenerģijas tarifu pieaugumu brīvajā tirgū. Saules elektrostaciju var uzstādīt gan uz mājas jumta, gan uz zemes gabala, saskaņojot ar visām nepieciešamajām instancēm. Uzstādot Saules staciju, jāņem vērā galvenais faktors – saules baterijām jābūt maksimāli vērstām uz Dienvidiem, lai iegūtu maksimāli noderīgu ražošanu, turklāt ideālajam 40o leņķim ir otršķirīga nozīme un nav tik būtisks faktors kā pavērsums.

Iepriekšējos gados pastāvēja Eiropas zaļās enerģētikas programmas, kuras ļāva privātpersonām saņemt līdzfinansējumu Saules bateriju uzstādīšanai. Šobrīd šādu programmu privātajam sektoram nav, un pagaidām nekas nav zināms par to nākotni. Tomēr atzīmēšu, ka patlaban iekārtu cenas klientiem ir ievērojami samazinājušās salīdzinājumā ar cenām pirms gada, ņemot vērā ES līdzfinansējumu. Bet varu teikt vienu, ka Saules staciju iekārtu cenu samazinājums tuvākajā laikā nav gaidāms, un šogad tās paliks iepriekšējā līmenī” – pastāstīja Igors Berezovskis.

Prognozējamās Saules bateriju uzstādīšanas jaudas 2014. gadā pieaugs vēl par 30%. Šī ekspertu prognoze balstās uz arvien lielāku alternatīvo elektroenerģijas avotu popularitāti, elektroenerģijas cenu pieaugumu un NETO uzskaites papildiespēju. Tādēļ cilvēku centieni samazināt savus izdevumus un apstādināt pastāvīgo elektroenerģijas cenu pieaugumu ir pamatoti, ņemot vērā faktu, ka ieguldītajiem līdzekļiem ir ilgtermiņa darba periods (vismaz 30 gadi).              



Написать комментарий