Latvijas kultūras ministre: Kultūra sniedz iespēju atgriezties pie normālām starpvalstu attiecībām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā iepriekš ziņoja portāls Gorod.lv, 9. aprīlī Daugavpili ar oficiālu vizīti apmeklēja Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde. Izmantojot gadījumu, Gorod.lv korespondents painteresējās par ministres viedokli par to, vai politika var ietekmēt notiekošo kultūras jomā, jo situācija, kura ir izveidojusies kaimiņvalstīs, jau ir ietekmējusi ekonomiskās attiecības starp ES dalībvalstīm un Krieviju.

Pēc D. Melbārdes vārdiem šī situācija ir pietiekami divējāda, tomēr kultūru un politiku nevajadzētu jaukt tādā mērā, lai Krievijas varas iestāžu agresija tika pārnesta uz visu tās kultūru.

Mēs tik tiešām dzīvojam globalizētā pasaulē, un viss, kas notiek, it īpaši mūsu robežu tuvumā, ietekmē ne tikai ekonomiku vai mūsu garastāvokli – neapšaubāmi, ka ģeopolitiskās situācijas saasināšanās pie Latvijas robežām ietekmē arī kultūru. Patlaban var teikt, ka ir nogaidīšanas un cerību periods, un situācija starp Krieviju un Ukrainu drīzumā tiks atrisināta.

Ja mēs runājam par to, kā tas ietekmē kultūru, jāsaka, ka kultūras darbinieki ir pirmie cilvēki, kuri jūtas brīvi, lai izteiktu savu viedokli. Sabiedrībā asas diskusijas radīja daudzu kultūras darbinieku lēmums atteikties no viesizrādēm Krievijā. Citi uzskata, ka kultūra ir tā forma, ar kuras palīdzību mēs varam parādīt Latviju no otras puses, uzturot sakarus ar Krievijas iedzīvotājiem.

Mūsdienās politika neapšaubāmi ietekmē visas dzīves sfēras, bet tai pašā laikā, protams, nevajadzētu jaukt politiku un kultūru tādā mērā, lai Krievijas varas iestāžu agresija tiktu pārcelta uz visu tās kultūru, un runāt par to, ka Krievijas kultūra mums nav pieņemama kopumā.

Man šķiet, ka kultūra ir valoda, kurā ir jārunā. To ir pierādījusi arī pasaules pieredze – no 1945. gada pastāv Apvienoto Nāciju Organizācija izglītības, zinātnes un kultūras jautājumos, kura ir interesanta ar to, ka pavisam dažādos krīžu periodos, šīs organizācijas ietvaros pie viena galda sēdās savā starpā karojošo valstu pārstāvji. Tas pierāda to, ka kultūra kalpoja kā valoda, kura sniedza iespēju atjaunot dialogu. Manuprāt, kultūra dod iespēju atgriezties pie normālām cilvēku attiecībām un citu attiecību perspektīvu starp cilvēkiem un valstīm”, – ar savām domām dalījās D. Melbārde.


Написать комментарий