N24: Jaceņuks ir pārspīlējis ar Krievija adresētām apsūdzībām 2

foto: kvedomosti.com
foto: kvedomosti.com

Arsēnija Jaceņuka paziņojums par to, ka Krievija cenšas izraisīt Trešo pasaules karu, ir nesaprātīgs, domā N24 korespondents Kristofs Vaners. 

Pēc viņa domām pašpasludinātais Ukrainas premjers pārāk pārspīlē un ar šādiem izteikumiem tikai lej eļļu ugunī, – ziņo russian.rt.com.  

Mēs sarunājamies ar Kristofu Vaneru, kurš atrodas Slavjanskā. Kristof, valdības vadītājs Jaceņuks Ukrainas televīzijā ir paziņojis, ka Krievija vēlas izraisīt Trešo pasaules karu. Ko viņš vēlas panākt ar šādu retoriku?

Kristofs Vaners, N24 korespondents: „Es arī nevaru atrast izskaidrojumu tam, kādēļ Arsēnijs Jaceņuks ir izvēlējies šādu retoriku. Domāju, ka viņš, protams, pārāk pārspīlē. Tāpat man šķiet, ka viņš zināmā mērā demonstrē savu bezpalīdzību.

Ukrainas pārejas valdība netiek galā ar saviem pienākumiem. Austrumi ir izgājuši no tās kontroles. Ukrainas armijai nepietiek spēka, lai atkal atgūtu reģiona kontroli. Ar šiem asajiem vārdiem Jaceņuks pielej eļļu ugunī. Es nezinu, vai tas ir saprātīgi no viņa puses.

Bet Krievija izmanto draudus. Kāda ir militārā iebrukuma iespēja Ukrainas austrumos?

Kristofs Vaners: Šobrīd notiek Ukrainas militāro spēku pretterorisma operācija. Mēs kļuvām par lieciniekiem tam, ka Slavjanskā tika izziņota trauksme. Pro-Krievijas kaujinieki – apmēram 32 cilvēki metās uz Ukrainas karaspēku. Situācija ir ļoti bīstama.

Ja Ukrainas armija un varas iestādes nepārtrauks pielietot ieročus pret pro-Krievijas aktīvistiem, tad ir iespējams, ka Vladimirs Putins izšķirsies par militāru iejaukšanos Ukrainas austrumos. Viņš ne vienu reizi vien ir uzsvēris, ja krievu tautības vai pro-Krievijas iedzīvotāji būs apdraudēti, viņš ir gatavs uzsākt militāru operāciju.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs arī lika skaidri noprast, ka jebkurš uzbrukums krievam tiks pielīdzināts uzbrukumam Krievijas Federācijai. Domāju, ka šie vārdi izsaka daudz. Ja tuvākajā laikā saspīlējums nemazināsies, Krievija var ievest savu karaspēku, un Ukrainas austrumos sāksies pilsoņu karš. 


Написать комментарий

Jaceņuks neko nepārspīlē, vienīgi vēl pastāv iespēja līdz tam nenonākt. Bet tas atkarīgs no Krievijas, kura to vien skandina, ka gatava iebrukt Ukrainā. Savukārt pie tāda scenārija NATO nepaliks malā stāvētāja. Ziemeļkoreja gatava uzbrukt ASV, kas arī varētu notikt, ka NATO ies palīgā Ukrainai aizstāvēt savu neatkarību.

Kas tas par šovinistisku rakstu? Vai krievu fašisma leģimitizācija?

Написать комментарий