Afroamerikānis Džordžs Stils: Lai apgūtu latviešu valodu no nulles, man bija nepieciešami vairāk nekā divi gadi 2

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 30. aprīlī uz Daugavpils teātra eksperimentālās skatuves notika pirmizrāde pēc pazīstamās poļu dramaturga Slavomira Mrožeka traģikomēdijas „Emigranti” motīviem, kurā vienu no galvenajām lomām tēlo Latvijas afroamerikānis Džordžs Stils.

Atstāstīt jaunās izrādes sižetu ir visai nepateicīga lieta, labāk visu redzēt savām acīm, bet tas, ka pēc izrādes beigām skatītājiem būs viela pārdomām, ir acīmredzams.

Turklāt neprofesionālā aktiera Džordža Stila tēlojums nekādā ziņā nepiekāpās Daugavpils teātra korifeju Mihaila Samohodova un Egīlam Viļumova tēlojumam. Izrāde „Emigranti” ir uzvesta krievu valodā, bet D. Stila varonis sarunājas ar saviem dzīvokļa kaimiņiem angļu valodā, tikai pa retam iestarpinot vārdus krievu valodā.

Uzreiz atzīmēsim, ka Latvijas afroamerikāņu asociācijas „AfroLat” dibinātājs Džordžs Stils dzīvo mūsu valstī apmēram 20 gadus. Viņš ir precējies ar latvieti, ģimenē aug divas brīnišķīgas meitas, un viņš brīnišķīgi sarunājas divās valodās: angļu un latviešu.

Tiesa, viņš pats pret savām mūsu valsts valodas zināšanām attiecas ļoti skeptiski, uzskatot, ka līdz pat šim laikam runā nepietiekami pareizi un labi.

Džordžs Stils portālam Gorod.lv pastāstīja, ka apgūt latviešu valodu viņu stimulēja liela vēlēšanās zināt valsts valodu, kurā ir piedzimusi viņa sieva un bērni. Pēc viņa vārdiem latviešu valodā ir sarežģīta gramatika un izruna.

Tomēr lai varētu normāli sarunāties un saprast teikto un izlasīto, viņam bija nepieciešami apmēram divi ar pusi gadi. Godīgi atzīstoties, tas ir pavisam neliels termiņš cilvēkam, kurš ir atbraucis no citas valsts un sācis mācīties valodu no nulles.

„Neskatoties uz visām grūtībām, ja ir milzīga vēlēšanās un cītība, valodu var apgūt”, – pārliecināts D. Stils, turpinot pilnveidot savas latviešu valodas zināšanas.

Starp citu, jaunajā izrādē „Emigranti” viņa varonis, pārmetot M. Samadahova varonim nevēlēšanos mācīties valsts valodu, kurā viņš dzīvo, saka: „Tev ir jāzina šī valoda vismaz pateicības un cieņas jūtu dēļ pret valsti, kura tevi ir pieņēmusi un devusi peļņas, staigāšanas pa tās ielām un uzturēšanās iespēju”.

 


Написать комментарий

Visu cieņu Tev ! Paldies par sapratni ,jo ir normāli prast valsts valodu ,kur dzīvo! Laikam tomēr šeit dzīvojošie ,kas 70 gadu laikā nevar iemācīties valsts ,kurā dzīvo valodu ir pilnīgi debīli,bez iekavām. Cilvēki ,kuru smadzenes nav spējīgas ne uz ko.

Latvijas draugi ir arī latviešu draugi .Tie ,kas Latviju nemīl un nīst ,nav arī latviešu draugi .Tie ,kas savu absurdo prasību vārdā grib uzspiest Latvijai svešu valodu un kaut kādas īpašas tiesības ,kam prātu ir apmuļķojusi kaimiņvalsts propoganda ,tie nav ne Latvijas ,ne latviešu draugi .Mēs savus draugus atpazīstam pēc viņu darbiem un attieksmes .Esi sveicināts ,Latvijas draugs !

Написать комментарий