Krievija pieprasīs Ukrainai priekšapmaksu par gāzi no jūnija

foto: capital.ua
foto: capital.ua

Krievija no 2014. gada jūnija ieviesīs Ukrainai gāzes piegāžu priekšapmaksas režīmu, paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

Iepriekš Ukrainas Enerģētikas ministrija atteicās atzīt parādu Gazpromam par gāzi 3,5 miljardu dolāru apmērā.

„Saskaņā ar 2009. gada līguma starp „Gazprom” un „Ukrainas Naftogaz” par gāzes piegādi 5.1.5. un 5.8. punktiem saistību neizpilde rada automātisku pāreju uz gāzes piegādi Ukrainai priekšapmaksas režīmā no 2014. gada 1. jūnija”, – paziņoja Novaks.

3. maijā Novaks paziņoja, ja Kijeva līdz 7. maijam Ukraina neapmaksās aprīlī piegādāto gāzi, tad Gazprom izrakstīs priekšapmaksas rēķinu par gāzes eksportu no jūnija. Naftogaz gāzes piegādes neapmaksāja, – ziņo vz.ru.

Ukrainas Enerģētikas ministrija neatzīst parādu par gāzi 3,5 miljardu dolāru apmērā.

Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvniecības vadītājs Žeroms Vašē trešdien paziņoja, ka Ukrainas kreditēšanas programma ļauj Kijevas varai pildīt savas parādsaistības, tai skaitā norēķināties ar Gazprom par gāzi.

Trešdien Ukrainas nacionālā banka paziņoja, ka SVF ir izsniedzis Ukrainai pirmo kredīta daļu vairāk nekā 3 miljardu dolāru apmērā. Aizvadītajā nedēļā SVF pārvaldnieku padome apstiprināja kredīta izdalīšanu Ukrainai 17,01 miljardu dolāru apmērā.

2013. gada decembrī, t.i., pirms Kijevas varas nomaiņas Ukrainai tika piešķirta atlaide (tika noteikta gāzes cena 268,5 dolāri par tūkstoti kubikmetru). Gazprom no 1. aprīļa atcēla šo atlaidi un paaugstināja cenu līdz 385,5 dolāriem par tūkstoti kubikmetru, jo Kijeva neapmaksāja parādu un piegādes.

3. aprīlī tika paziņots arī par 2010. gada Harkovas vienošanās atlaides atcelšanu, kura tika piešķirta apmaiņā pret Melnās jūras flotes atrašanos Krimā, un gāzes cena pieauga līdz 485 dolāriem.


Написать комментарий