OCTA nozarē vērojami nelieli uzlabojumi, secina LTAB

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītājiem šāgada pirmajā ceturksnī samazinājies ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits, par kuriem apdrošināšanas sabiedrībās iesniegti zaudējumu pieteikumi, portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Tāpat vērojams apdrošinātāju pieņemto lēmumu skaita un apdrošināšanas atlīdzību apmēra samazinājums, kas ļāvis nozarei strādāt ar mazākiem zaudējumiem nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī. Tomēr, kā uzsver LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, lai gan zaudējumu samazinājums iezīmē pozitīvu tendenci, līdz optimālai situācijai OCTA nozarē vēl ir tālu.

Kopējais 2014. gada trīs mēnešos notikušo CSNg skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, bija 6 467, kas ir par 12% mazāk nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī. Identisks reģistrēto CSNg skaita samazinājums vērojams arī gadījumos, kad negadījumu apstākļu fiksēšanai ir izmantots Saskaņotais paziņojums.

No šajā periodā apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem 6 467 apdrošināšanas gadījumiem 5 999 apdrošināšanas gadījumi ir notikuši Latvijā, no kuriem vairāk kā 60% ir notikuši Rīgā. Savukārt ārvalstīs notikuši 468 apdrošināšanas gadījumi, kas sastāda 7,2% no visiem reģistrētajiem gadījumiem.

Šāgada pirmajos trīs mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegti kopā 8 786 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 1 450 jeb 14,2% mazāk nekā 2013. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2014. gada pirmajos trīs mēnešos mēnešos ir pieņemti 9 754 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu 8 646 250 eiro, kas ir par 1 089 605 eiro jeb 11,2% mazāk nekā analoģiskā periodā pērn.

2014. gada pirmajā ceturksnī nopelnītās prēmijas no pārdotajām OCTA polisēm sasniedza 11 161 000 eiro, par 14% vairāk nekā 2013. gada pirmajos trīs mēnešos. Lai gan apdrošināšanas sabiedrībām kopējais piekritīgo atlīdzības prasību apmērs (kas ietver sevī gan jau izmaksātās atlīdzības, gan izmaiņas rezervēs, gan pārapdrošinātāju daļu atlīdzībās) pieauga par 10%, salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, tomēr OCTA nozare ir spējusi nostrādāt ar mazākiem zaudējumiem nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī, jo nopelnīto prēmiju apmēra procentuālais pieaugums ir lielāks nekā piekritušo atlīdzību summas procentuālais pieaugums.

"Vērojamas pozitīvas tendences, jo OCTA nozare ir spējusi nostrādāt ar mazākiem zaudējumiem nekā pērnā gada pirmajos mēnešos. Īpaši jau ņemot vērā, ka vēl joprojām LAAS "Balva" veic izmaksas," norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

"No otras puses, situācija vēl joprojām nozarē nav stabila. Nozares izaugsmes tempus kopumā negatīvi ietekmējusi saspringtā cīņa par klientu piesaisti OCTA segmentā. Jāņem vērā, ka nozare ar zaudējumiem strādājusi gandrīz no 2004. gada. Izņēmums ir 2009. gads, kad "trekno gadu" ietekmē nozare strādāja ar pozitīvu bilanci. Līdz ar ko, nav viegli nozari atgriezt stabilās pozīcijās, arī tāpēc, ka patērētājs ir pieradināts pie zemo cenu politikas," skaidro Stengrevics.

"Būtībā paši autoīpašnieki arī šo cenu politiku diktē, izdarot izvēli ar savu maku. Savukārt cīņā par tirgus daļu apdrošinātāji reizēm ir gatavi pārdod OCTA par zemāku cenu, savus zaudējumus sedzot no citiem apdrošināšanas veidiem. Tomēr mūžīgi šāda situācija nevar turpināties un būs tikai loģiski, ja OCTA cenu pieaugums turpināsies," uzsver LTAB valdes priekšsēdētājs.


Написать комментарий