Latgalē plāno aizliegt ogošanu ar palīgierīcēm

foto: sunhome.ru
foto: sunhome.ru

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vēlas panākt, lai ogošana ar palīgierīcēm būtu aizliegta visā dabas lieguma "Lubāna mitrājs" teritorijā, ziņo aģentūra LETA.

Ministrija ir sagatavojusi grozījumus noteikumos "Dabas lieguma "Lubāna mitrājs" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi", nosakot, ka ogošana ar palīgierīcēm ir aizliegta ne tikai dabas lieguma un dabas parka zonā, bet visā lieguma teritorijā.

VARAM skaidro, ka zemsedzes bojāšana galvenokārt notiek ogu lasīšanas laikā, izmantojot palīgierīces un izraujot sūnas un ķērpjus. Mellenes nereti tiek lasītas negatavas, kad tās vēl ļoti stingri turas pie mētrām. Lasot tās ar palīgierīci, tiek izrautas arī mētras.

Savukārt dzērvenes pie kātiņa stingti turas visās gatavības pakāpēs, tāpēc, izmantojot palīgierīces, tiek izrautas gan sūnas, gan arī dzērveņu stīgas.

Grozījumos noteikts arī aizliegums visā dabas lieguma teritorijā lietot minerālmēslus un ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus mežaudzēs, jo dabas liegums ir izveidots, lai nodrošinātu bioloģiski vērtīgu, pret mežsaimniecisko darbību jutīgu aizsargājamu mežu biotopu un sugu aizsardzību.

Paralēli aizliegumiem ar noteikumu grozījumiem tiek mazināts administratīvais slogs. Piemēram, Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiska atļauja nebūs nepieciešama, dabas parka un dabas lieguma zonā ierīkojot atpūtas vietas privātai lietošanai.

Tāpat ir novērstas situācijas, kad vienas darbības veikšanai ir jāsaņem divu vai vairāku valsts pārvaldes iestāžu atļaujas.

Noteikumos ir precizēts cilvēku skaits, kas drīkst piedalīties publiskos pasākumos dabas lieguma zonā bez Dabas aizsardzības pārvaldes atļaujas. Patlaban šis skaits ir līdz 50 cilvēkiem, bet pēc noteikumu stāšanās spēkā skaits būs līdz 60 cilvēkiem.

Vienlaikus ir noteikts aizliegums dabas liegumā rīkot Nacionālo bruņoto spēku, civilās aizsardzības un zemessargu mācības. Ministrija skaidro, ka tas var radīt negatīvu ietekmi uz dabas liegumā sastopamajām īpaši aizsargājamām sugām un biotopiem.


Написать комментарий