Vai turpmāk Eiropā būs jāiztiek bez GPS?

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Bez globālās pozicionēšanas sistēmas jeb GPS mēs savu dzīvi vairs iedomāties nevaram. Šis pakalpojums mūs aprijis gluži tāpat, kā mobilais telefons vai internets.

Un tomēr pastāv iespēja, ka mūsu puslodē GPS varētu pārstāt darboties vai darboties neprecīzi un kļūdaini. Par to paldies varēsim teikt divām lielvalstīm, kas savā starpā nespēj vai negrib sadalīt debesis un zemi.
Kā vēsta ziņu aģentūra Interfaks, Krievija mēģinājusi sarunāt ar ASV, lai tie atļauj uzbūvēt dažas virszemes kontrolstacijas savai pozicionēšanas sistēmai GLANOSS (ГЛОНАСС). Tomēr amerikāņi pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ atļauju nav devuši.

Ņemot vērā, ka Krievijas teritorijā jau labu laiku darbojas pat veselas vienpadsmit ASV uzstādītās GPS korekcijas un kontroles stacijas, Krievija to neuzskata par īpaši godīgu un abpusēji izdevīgu darījumu.
Krievijas Federācijas valdības priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rogozins nācis klajā ar paziņojumu, ka gadījumā, ja netiks rasts risinājums, Krievija pārtrauks dažu vai pat visu GPS virszemes staciju darbību Krievijas teritorijā.

Kā zināms, virszemes GPS stacijas kontrolē un koriģē pozicionēšanas precizitāti līdz diviem metriem. Līgumi par GPS sataciju izvietošanu Krievijas teritorijā noslēgti 1992. un 2011. gadā.


Темы: , , , ,
Написать комментарий