Čeļabinskas meteorīts atšķēlies no lielāka ķermeņa

foto: alternews.com
foto: alternews.com

Meteorīts, kurš uzsprāga debesīs virs Čeļabinskas 2013. gada februārī, ir unikāls objekts.

Dažādu valstu zinātnieku grupa, tai skaitā no Krievijas, konstatēja, ka sākotnēji Čeļabinskas meteorīts bija kāda lielāka debesu ķermeņa daļa, kura atšķēlās no tā stipra trieciena rezultātā.

Pētījuma gaitā starptautiskā zinātnieku grupa veica meteorīta atlūzu ķīmisko pētījumu virkni. Tika konstatēts, ka meteorīta sastāvā ietilpst minerāla žadeīta daļiņas. Tas pēc zinātnieku domām norāda uz divu asteroīdu sadursmi, – ziņo russian.rt.com.

Saskaņā ar speciālistu ziņojumu, kurš publicēts zinātniskajā žurnālā Scientific Reports, zinātnieki ir noteikuši trieciena spēku, kura rezultātā meteorīts ir atšķēlies no asteroīda.

„Trieciens varēja atdalīt Čeļabinskas meteorītu no lielāka ķermeņa un novirzīt to uz Zemi”, – paziņoja Japānas Tohoku universitātes zinātnieks Sins Odzava, kurš piedalījās pētījumā. Pēc viņa vārdiem Čeļabinskas meteorīts ir objekts no Zemei tuvas telpas.

Pēc zinātnieku domām viņu darbs palīdzēs turpmāk prognozēt, kādi debesu ķermeņi var sadurties ar Zemi.

Atgādināsim, ka meteorīts parādījās debesīs virs Čeļabinskas apgabala 2013. gada 15. februārī plkst. 7:10 pēc Maskavas laika. Viņš lidoja ar ātrumu 30 km/sek un uzsprāga virs Čeļabinskas 30 – 50 km augstumā, izraisot trieciena vilni, kurš pēc jaudas bija vienāds ar 20 atombumbu sprādzieniem. Rezultātā cieta 1200 cilvēki. Lielākie debesu ķermeņa fragmenti nokrita Čebarkulas ezera apkārtnē, kurš atrodas 78 km attālumā uz Rietumiem no Čeļabinskas.


Написать комментарий