Mūža ilgumu nosaka garšas receptori

foto: my.goodhouse.com.ua
foto: my.goodhouse.com.ua

Par ilgas un veselīgas dzīves ķīlu var kalpot ne tikai veselīgas pārtikas lietošana, bet arī tas, kā cilvēks to izjūt, pārliecināti ASV pētnieki.

Zinātnieki konstatēja, ka spējas just ēdiena garšu nomākšana neatkarīgi no ēdiena daudzuma var palielināt vai samazināt augļu mušiņas dzīves ilgumu.

Secinājumi, pie kuriem nonāca Mičiganas universitātes un Šveices Biomedicīnas pētījumu institūta pētnieki, var vienreiz kļūt par garšas diētu vai pat zāļu pamatu, kuras regulēs pārtikas garšu. Rūgtas garšas samazina būtnes dzīves ilgumu, bet saldās – ietekmē pozitīvi. Bet, kā izrādījās, lielākā iedarbība ir ūdens garšai. Mušas, kuras nevarēja sajust patērētā šķidruma garšu, dzīvoja par 43% ilgāk nekā pārējās. 

Secinājumi ļauj pieņemt, ka augļu mušiņām garšas zudums var radīt fizioloģiskas izmaiņas. Uztveres ierobežojuma dēļ organisms nolemj, ka nesaņem adekvātu barības vielu daudzumu.

Zinātnieki domā, ka mušas, kuras nevarēja just ūdens garšu un dzīvoja ilgāk, kompensēja uztveres deficītu ar lielāku tauku daudzuma noārdīšanu.

„Tas mums ļauj saprast, kā sensorā uztvere ietekmē veselību. Sanāk, ka mūsu garšas receptori dara vairāk nekā mēs domājam, – saka Mičiganas universitātes zinātnieks Skots Pletčers. – Mēs zinām, no kā tie var mūs glābt un kā palīdzēt. Šķiet, ka garša var stipri ietekmēt fizioloģisko stāvokli un novecošanos”, – vēsta fedpost.ru.

Pēdējie pētījumi rāda, ka garšas uztvere var ietekmēt raksturojumus, kuri ir saistīti ar veselību, rezultātiem sportā un novecošanos.

Tomēr divi jaunie pētījumi nodrošina pirmo detalizēto skatu uz garšas uztveres lomu. Tālāko pētījumu gaitā zinātnieki plāno labāk izpētīt, kā un kādēļ rūgtas un saldas garšas pārtikas produkti ietekmē novecošanās procesu.


Написать комментарий