Zinātnieki kukaiņiem ir konstatējuši intelekta pazīmes

foto: runews24.ru
foto: runews24.ru

Nesen tika noskaidrots, ka kukaiņiem ir intelekts. Galvenokārt augļu mušiņu lēmumu pieņemšanas process ir līdzīgs cilvēku lēmumu pieņemšanas procesam.

Bija izplatīts viedoklis par to, ka kukaiņi ir līdzīgi primitīviem mini robotiem, kuri reaģē uz ārējiem kairinājumiem tikai instinktu līmenī. Tika noskaidrots, ka tas tā nav.

Pētījuma, kurš tika veikts ar kukaiņiem, būtība bija apstāklī, ka kukaiņiem bija jāveic izvēle starp lielākas un mazākas intensitātes smaku. Ja bija liela smaku atšķirība, praktiski nedomājot augļu mušiņas izvēlējās vājāko „aromātu”. Ja smakas intensitāte bija zema, kukaiņi ilgi domāja, kura ir pareizā izvēle.

Viena no svarīgākajām intelekta pazīmēm ir nevis instinktīva lēmuma pieņemšana, bet lēmuma pieņemšana pēc informācijas apstrādes. Jo sarežģītāks ir izvēles process, jo vairāk laika ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai. Tā strādā cilvēka smadzenes, kā arī visu primātu, peļu, žurku, suņu utt. smadzenes. Arī jaunie Lielbritānijas zinātnieku pētījumi rāda, ka intelekta pazīmes ir arī kukaiņiem, – vēsta glob-news.ru.

Tika pierādīts, ka kukaiņu intelektu nosaka gēns FoxP. Tas mums skaidri demonstrē, ka pat vienkāršajās augļu mušiņas smadzenēs notiek sarežģīti intelektuāli procesi.

Šī gēna mutācijas tika atzīmētas mušām, kuru domāšanas process bija ilgāks nekā parasti. Atzīmēsim, ka analoģisks gēns ir arī cilvēka DNS, turklāt tas asociējas ar runu un spēju mācīties.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий