TV kanālam PBK piespriež iespaidīgus naudas sodus

foto: tvnet.lv
foto: tvnet.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu sodīt "Pirmo Baltijas kanālu" (PBK) administratīvā pārkāpuma lietā par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumiem raidījumos "Laiks" ar 3600 eiro naudas sodu, kā arī par apraides atļaujas pārkāpumu ar 1000 eiro naudas sodu, ziņo LETA.

Pirmajā gadījumā, izvērtējot 25.februāra un 26.februāra, kā arī 1.marta, 2.marta un 4.marta raidījumus, NEPLP konstatējis, ka tajos izplatīta neobjektīva informācija, pausts vienpusējs viedoklis par notikumiem Ukrainā. NEPLP, ņemot vērā, ka noticis atkārtots pārkāpums, uzlikusi PBK likumā paredzētu maksimālo naudas sodu.

Izvērtējot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu, NEPLP norāda, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta ceturtajā daļā noteikts: "Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu [..]"

Savukārt raidījuma "Laiks" sižetos "viedokli sniedz tikai personas, kuras uzskata Ukrainas varas maiņu par antikonstitucionālu, attaisno Krievijas agresiju Ukrainā, kā arī uzskata Maidana dalībniekus par noziedzniekiem. Raidījumā "Laiks" nav citu sižetu, kas apliecinātu, ka šādi apgalvojumi ir patiesi", norādīts NEPLP lēmumā.

"Vienpusējs šādu notikumu vērtējums elektroniskajā plašsaziņas līdzeklī, raidījumos, kurus veidojuši Krievijas elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, var veidot priekšstatu, ka Ukrainā varu prettiesiski ir sagrābuši neonacisti un fašisti un ka Krievijas karaspēka ieviešanu Ukrainas teritorijā Ukrainas sabiedrība vērtē kā vēlamu un novērtē pozitīvi, nesniedzot citu personu viedokli par minētajiem faktoloģiskajiem apgalvojumiem," uzsver NEPLP.

Savukārt lietā par apraides atļaujas pārkāpumu skaidrots, ka "PBK izsniegtajā apraides atļaujā noteikts, ka minimālais raidlaika apjoms latviešu valodā procentuāli no raidlaika kopapjoma diennakts laikā ir 21% (apraides atļauja attiecas uz Latviju, Lietuvu un Igauniju). Ņemot vērā, ka Lietuvā un Igaunijā PBK pretēji kanāla uzņemtajām saistībām nenodrošina apraides atļaujā noteikto latviešu valodas pieejamību, ir konstatēts apraides atļaujas pārkāpums".


Написать комментарий