Latvijas zinātnieces atklājums: Rupjmaize aizkavē prostatas vēzi

foto: la.lv
foto: la.lv

Rupjmaize var aizkavēt prostatas vēža veidošanos un neļaut progresēt jau diagnosticētam ļaundabīgam audzējam, dietoloģe Laila Meija secinājusi izstrādātajā promocijas darbā, ziņo LETA.

Meija norādījusi, ka rudzu maize varētu būt nozīmīga tieši prostatas vēža attīstības kavēšanā, jo šim audzējam ne vienmēr vajadzīga aktīva ārstēšana - tā vietā bieži nepieciešama tikai regulāra ārsta uzraudzība.

Tāpēc ļoti būtiska nozīme ir dzīvesveidam, tostarp - uzturam.

"Ne velti zinātnieki uzskata, ka ar uzturu iespējams novērst vienas trešdaļas vēžu veidošanos," uzsvēra Meija, turpinot, ka rupjmaize satur bioloģiski aktīvas vielas - alkilrezorcīnus un lignānus -, kam piemīt pretvēža iedarbības potenciāls.

Meija pētījumu promocijas darbam "Alkilrezorcīnu, lignānu metabolīti un D vitamīns priekšdziedzera vēža pacientiem" izstrādāja kopā ar Latvijas uztura zinātniekiem un ārstiem.

Pētījumā tāpat tika analizēts, cik liela nozīme prostatas veselībā ir pietiekamam D vitamīna līmenim asinīs. Pētījuma laikā Latvijas vīrieši, kas slimoja ar prostatas vēzi, uzturā lietoja īpašu rudzu maizi, skaidroja Meija, uzsverot, ka secinājumi ir iepriecinoši un "to moto varētu būt: kungi, ēdiet rupjmaizi un esiet veseli".


Написать комментарий