Sākas stacionāro fotoradaru vietu aprīkošana; ierīces cer iedarbināt no rudens

foto: Delfi
foto: Delfi

Pašlaik jau noslēdzies viens no diviem konkursiem, gatavojoties stacionāro fotoradaru ieviešanai Latvijā, un jau tiek sagatavotas stacionāro fotoradaru atrašanās vietas, savukārt pirmo 20 ierīču iepirkumu un uzstādīšanu cer sākt rudenī un īstenot līdz gada beigām, trešdien Ceļu satiksmes drošības padomē pastāstīja Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis Jānis Golubevs.

Pirmo 20 stacionāro fotoradaru izraudzītajās vietās, kuru plāns nav noslēpums un prezentēts šopavasar, tiek sagatavota nepieciešamā infrastruktūra - elektrības pievilkšana radaru darbināšanai un radaru pamatu konstrukcijas projektēšana un izbūve. Konkursā par šo darbu veikšanu uzvarējis uzņēmums Citrus Solutions, kam bija vienīgais nolikuma prasībām atbilstošais piedāvājums, bet piedāvātā līgumcena bija 119 729 eiro. Pārējie divi konkursanti darbus piedāvājuši veikt par 240 100 eiro un 248 754 eiro, liecina CSDD mājaslapā lasāmā informācija.

Tuvāko nedēļu laikā paredzēts izsludināt arī pašu fotoradaru iepirkuma konkursu un ir cerības, ka tos varētu sākt ieviest jau šoruden, pauda Golubevs. Laikā no 2014. līdz 2017.gadam paredzēts ik gadu ieviest 20 stacionāros fotoradarus un valdība maija beigās atbalstīja CSDD valdes priekšlikumu novirzīt uzņēmuma 996 010 eiro peļņas daļu stacionāro fotoradaru iegādei.

Labvēlīgākajā scenārijā pirmie fotoradari uz ceļiem varētu parādīties rudenī un pirmos 20 fotoradarus plānots uzstādīt un iedarbināt līdz šā gada beigām, stāstīja CSDD pārstāvis.

Jau ziņots, ka privātā uzņēmuma Vitronic fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī. Valsts policija pašlaik izmanto pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus pārvietojamos fotoradarus.

Šogad maija beigās valdība uzdeva Iekšlietu ministrijai un Valsts policijai noslēgt Ceļu satiksmes likumā paredzēto deleģēšanas līgumu ar CSDD par fotoradaru iegādi, uzstādīšanu un darbības nodrošināšanu. CSDD ir atbildīga par fotoradaru iegādes un darbības nodrošināšanu.

Iepirkums par ātruma mērīšanas fotoradaru piegādi, uzstādīšanu un darbības nodrošināšanu tika solīts uzreiz pēc tam, kad Ministru kabinetā būs izskatīts un atbalstīts lēmums par CSDD peļņas daļas par 2013.gadu izmantošanu fotoradaru ieviešanai. Tas tika pieņemts maija beigās.

Vienlaikus tiek uzsvērts, ka iespējamās fotoradaru iegādes, uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas precīzi nav iespējams noteikt, jo tās ir atkarīgas no piedāvājumiem, kas tiks izteikti publiskajos iepirkumos. Iepriekš veiktie aprēķini liecina, ka viena šāda radara provizoriskās izmaksas varētu būt ap 42 000 eiro.

Zinots arī, ka pirmo 20 fotoradaru plānotās atrašanās vietas izraudzītas, izvērtējot simtiem ceļu satiksmes negadījumu statistiku un "melnos punktus", to izraudzīšanai pieaicinot gan atbildīgās nozares vadošās valsts institūcijas, gan privātā sektora attiecīgās jomas ekspertus.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.


Написать комментарий