Pretēji ministriju iebildēm Rīga sāk dzeramā pudeļūdens biznesu

foto: Delfi
foto: Delfi

Gandrīz divus gadus pēc SIA «Aqua Riga» dibināšanas trešdien pie patērētājiem ceļu sāk pretrunīgi vērtētais dzeramais pudeļu ūdens.

Rīgas pašvaldība jaunajā uzņēmumā jau investējusi 150 tūkstošus eiro. Iepriekš nozares uzņēmumi un ministrijas iebilda šai iecerei.

Saskaņā ar domes informāciju ūdens bizness esot glābiņš situācijā, kad pilsētā ievērojami samazinās uzņēmuma «Rīgas ūdens» piegādātā dzeramā ūdens patēriņš. Pirms diviem gadiem gan nozares uzņēmēji, gan pašvaldību un Ekonomikas ministrijas asi iebilda pret Rīgas ieceri spert soli komercdarbības nišā, kurā jau ir pietiekami daudz spēlētāju. Taču Rīga aizrādījumus nav ņēmusi vērā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Liene Kristapsone galvaspilsētas rīcību arvien sauc par prettiesisku: „Šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums nedod tiesības pašvaldībai veikt komercdarbību jomās, kurās tirgus spēj nodrošināt pieprasījumu pēc noteiktas preces un pakalpojuma. Tiesu praksē arī atrodams šis pamatprincips, ka publiskas personas primārais uzdevums nav veikt komercdarbību ar mērķi gūt peļņu, bet gan nodrošināt pārvaldes funkciju, ja tirgus to nespēj.”

Reaģējot uz biznesa sākšanu, VARAM sola atkal rakstīt domei vēstuli un, norādot uz normatīvo aktu pārkāpumiem, lūgs sniegt skaidrojumu. „Tālāk gaidīsim, ko darīs Rīga. Protams, ministrija iesaistīs arī Ekonomikas ministriju, Konkurences padomi, kura ir atbildīga par to, lai tirgus netiktu kropļots. Un kopā risināsim šo jautājumu,” stāsta Kristapsone.

Ministrijas pārstāve gan norāda, ka VARAM rīcība šajā situācijā ir ļoti ierobežota, un stingrākais mērs, ko paredz likums par pašvaldībām, ir priekšsēdētāja atbrīvošana no amata.

18.06.2014 , 18:15

Edgars Kupčs , LSM


Написать комментарий