Bonuss simtu tūkstošu eiro apmērā jaunajam atkritumu operatoram?

foto: gorod.lv kolāža
foto: gorod.lv kolāža

Pēc DzKSU preses konferences, kurā tika apspriests jautājums, kā tiks realizēta pāreja uz jauno–veco atkritumu savākšanas sistēmu, radās jautājums – kādu summu maksās jaunais operators DzKSU par naudas iekasēšanas pakalpojumu, lai nevajadzētu noslēgt līgumu ar katru iedzīvotāju.

Kā zināms, DzKSU pakalpojumi ir maksas pakalpojumi: gan pagalmu uzkopšana, gan izziņu saņemšana. Tas nemainās jau daudzus gadus.

Portāls Gorod.lv gandrīz pirms mēneša nosūtīja SIA DzKSU pieprasījumu par procentu, kuru maksās/nemaksās jaunais operators par sniegto pakalpojumu, bet atbildi vēl nav saņēmis. Tomēr bija dīvaini preses konferences laikā nesaņemt precīzu atbildi par procentu, kuru maksāja vecais operators, un summu, kura tika saņemta. Atgādināsim, ka tie pēdējo piecu gadu laikā ir 4% jeb aptuveni 230 000 eiro. Tie ir līdzekļi, kuri tika izmantoti DzKSU vajadzībām: vai nu bērnu rotaļlaukumu remontam, kurš, jāsaka, ievelkas, jumtu un kāpņu telpu remontam, kā arī citām pilsētnieku vajadzībām. Līguma parakstīšanas brīdis tuvojas, bet līdz šim laikam nav zināms, vai jaunais operators apmaksās DzKSU sniegto pakalpojumu un vai pilsētnieki zaudēs un tā rēķina. Jevgeņijs Oļenovs atbildot portālam Gorod.lv, atzīmēja, ka jautājums vēl tiks apspriests, un viņi vēlas saņemt savu pakalpojumu apmaksu, bet pārliecinoša atbilde tā arī neizskanēja. Jāatzīmē, ka SIA „Daugavpils ūdens” arī maksā par šī pakalpojuma sniegšanu.

Atgādināsim, ka pilsētas budžets saņēma vecā operatora dividendes. Pēdējo 5 gadu laikā šī summa sastādīja apmēram 1070000 eiro. Saskaņā ar Daugavpils pašvaldības informāciju šie līdzekļi tika sadalīti dažādos izdevumu posteņos, t.i., tika atgriezti pilsētniekiem kaut kādu papildus veikto darbu veidā, kuriem uz šodienu pašvaldībai nav naudas.

Bet solītajam tarifa samazinājumam par 40–43% pēc J. Oļenova vārdiem jābūt, bet viņš nav pārliecināts, ka tas notiks tuvākajā laikā, bet visdrīzāk tikai kalendārā gada beigās. Bet tas nozīmē, ka pilsētnieki būtībā nejutīs ietaupījumu tik ātri, bet, iespējams, tā vispār nebūs.

Turklāt Pēteris Dzalbe atzīmēja, ka apstiprināmais tarifs sastāv no trim daļām, tādēļ, ja, piemēram, pieaugs dabas resursu nodoklis, tad koeficients tiks pielietots arī tarifam, kas novedīs pie tā pieauguma. Atbildot pēc būtības portālam Gorod.lv uz jautājumu par reālo pakalpojuma maksu daudzdzīvokļu namu iemītniekiem, Pēteris Dzalbe paziņoja: ja spriež pēc patlaban apstiprināmā tarifa par kubikmetru atkritumu, maksai teorētiski jābūt zemākai par 40%, bet tikai gadījumā, ja nemainīsies atkritumu apjoms, kuru reāli nodod iedzīvotāji. Tas nozīmē, ja maksa bija aptuveni 4 eiro, tad tai jāsamazinās līdz 2,5–3 eiro. Atkal tā ir maksa par dzīvokli. Ja atgriezīsies pie aprēķina pēc cilvēku skaita, maksa var būt citāda: dažiem – lielāka, dažiem – mazāka.

Rezumējot rīcībā esošo informāciju, rodas vairāki jautājumi: Kas maksās par pakalpojumu, kurš tiks sniegts jaunajam operatoram – operators vai pilsētnieki? Un vai tā nebūs dāvana jaunajam operatoram tūkstošu eiro apmērā? Pamatojoties uz zaudēto līdzekļu apmēru dividenžu un procenta par pakalpojumu veidā, vai pilsētniekiem jaunais operators būs lētāks? Un vai mēs kaut ko iegūsim no tā, ka mūsu nauda atkal aizies uz Rīgu?


Написать комментарий