KNAB acī ieknābj Valsts kontrole

foto: Delfi
foto: Delfi

Kamēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ieildzis priekšnieka Jaroslava Streļčenoka un viņa vietnieces Jutas Strīķes konfliktu riņķa dancis, atklājies, ka iestāde netiek galā ar savu pamata funkciju izpildi, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Valsts kontrole (VK) revīzijā konstatējusi būtiskus trūkumus politisko partiju finansēšanas likuma izpildes kontrolē - KNAB ne tikai nav metodikas, kā pārbaudīt partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojumu, bet "klibo" arī grāmatvedības uzskaite. VK ieskatā, tas rada risku, ka politiskās organizācijas no valsts saņemto naudu var izlietot neatbilstoši mērķiem.

Vēlēšanu gados, kāds ir arī šis, partiju kases uzkarst no ziedojumiem un dāvinājumiem, bet kopš 2012.gada tās papildina arī valsts budžeta līdzekļi. Mehānisms vienkāršs - katrai partijai, kura iepriekšējās Saeimas vēlēšanās saņēma vairāk nekā divus procentus vēlētāju balsu, gadā par katru balsi pienākas 0,71 eiro. Partijām paredzētā summa ik gadu tiek iekļauta KNAB budžetā, kas to pārskaita saņēmējiem. Taču, piemēram, 2012.gadā partijām tika pārskaitīti 431 257 lati, bet to gada pārskati uzrādīja, ka no minētās summas iztērēti vien 394 387 lati. Lai arī revīzijā gan netika konstatēti fakti, kas norādītu uz naudas piešķiršanu neatbilstoši likumos noteiktajiem termiņiem, VK norāda, ka KNAB grāmatvedībā nezinot, kā rīkoties, ja finansējums nav izlietots atbilstoši likuma prasībām un līdzekļi atmaksājami valsts budžetā.

Tāpat arī neesot skaidrs, kā KNAB kontrolē partijām piešķirtās nodokļu maksātāju naudas izlietojumu. Iestāde VK spējusi uzrādīt vien metodikas dokumenta projektu, taču tas nav spēkā esošs, turklāt arī biroja darbinieku faktiskā rīcība daudzos gadījumos atšķīrusies no projektā noteiktās. VK pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja norāda, ka šāda iekšējā normatīvā akta neesamība radot risku, ka pārbaudes par partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojumu var tikt veiktas pēc dažādiem principiem un metodēm, neievērojot vienotu, caurskatāmu pieeju, ko būtu apstiprinājis iestādes vadītājs.

VK ieteikusi KNAB pilnveidot grāmatvedības uzskaites kārtību, kā arī apstiprināt metodiku valsts budžeta finansējuma kontrolei, kas būtu obligāti piemērojama visa partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma pārbaudēm. Birojā Dienai gan norāda, ka iestāde arī līdz šim pārbaudījusi pilnīgi visus no valsts naudas finansētos partiju darījumus, tomēr, neskatoties uz šo apgalvojumu, KNAB akceptējis VK ieteikumu un apņēmies to ieviest līdz oktobrim.


Написать комментарий