Pētnieki: Vīriešiem līdz 45 gadiem nav problēmu apaugļot sievieti

foto: ivona.bigmir.net
foto: ivona.bigmir.net

Pētījumi atklājuši, ka vīriešu vecumam nav lielas nozīmes sievietes apaugļošana un arī 45 gadus veci vīrieši der par spermas donoriem, raksta raidsabiedrība BBC.

BBC vēsta, ka kopš 2005.gada spermas donoru skaits Lielbritānijā ir pieaudzis. Secināts, ka vidēji Eiropā par spermas donoriem izvēlas kļūt vīrieši vecumā no 26 līdz 34 gadiem.

Iepriekš uzskatīts, ka līdz ar vīrieša vecumu samazinās arī spermas kvalitāte un tas var radīt grūtības radīt bērnus. Taču tagad zinātnieki secinājuši, ka vīrieši vecumā līdz 45 gadiem ir "derīgi" būt par spermas donoriem un viņu vecums sēklas kvalitāti neietekmē.

Iepriekš gados vecākas sievietes, kuras vēlējās kļūt par mātēm mākslīgās apaugļošanas ceļā, bažījās, ka gados vecāku donoru sperma var nebūt veiksmīga izvēle. "Viņas bažījās, ja izvēlēsies par donoru vecāku vīrieti, viņu cerības ieņemt bērnu saruks," norāda pētījuma autori.

Izanalizējot vairāku gadu datus, zinātnieki secinājuši, ka vecāku vīriešu rezultāti neatšķiras no gados jauniem spermas donoriem. Zinātnieki analizējuši kopumā 39 282 apaugļošanas mēģinājumus, kas veikti laika posmā no 1991.gada līdz 2012.gadam.

"Vecumam līdz 45 gadiem nav nozīmes, izpētes laikā šo cilvēku rezultāti neatšķīrās no gados jaunajiem vīriešiem, galvenais, lai donori ir veseli," BBC norādījuši pētījuma autori. Viņi piebilduši, ka donori arī tiek ļoti rūpīgi atlasīti.

Mediķi gan atzīst, ka pēc 45 gadiem vīriešu iespējas apaugļot pretējā dzimuma pārstāvi samazinās.


Написать комментарий