KNAB piemērojis naudas sodu bijušajai Rīgas dzemdību nama vadītājai

foto: riga.pilseta24.lv
foto: riga.pilseta24.lv

Par neatļautām darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) naudas sodu piemērojis bijušajai Rīgas dzemdību nama valdes priekšsēdētājai Ilzei Lietuvietei, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

KNAB, izskatot administratīvā pārkāpuma lietas materiālus par Lietuvieti, konstatēja, ka viņa nav ievērojusi likumā noteiktos komercdarbības ierobežojumus – aizliegumu būt par komercsabiedrības dalībnieku vai akcionāru, kas saņem attiecīgās kapitālsabiedrības finanšu līdzekļus un pasūtījumus par iepirkumiem šīs kapitālsabiedrības vajadzībām, izņemot gadījumus, ja pasūtījums piešķirts atklāta konkursa rezultātā.

KNAB konstatēja, ka Lietuviete, būdama Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja un vienlaicīgi būdama SIA "Lags – centrs" kapitāla daļu turētāja, un ieņemot amatu SIA "Lags – centrs", pieļāvusi situāciju, ka SIA laika periodā līdz 2010.gada 25.februārim saņēmusi pasūtījumus no Rīgas Dzemdību nama bez atklāta konkursa rīkošanas.

Pieņemot lēmumu attiecībā uz Lietuvietes saukšanu pie administratīvās atbildības, KNAB ņēma vērā pārkāpuma raksturu, viņas personību, vainas pakāpi un mantisko stāvokli. Kā atbildību mīkstinošu apstākli KNAB ņēma vērā to, ka Lietuviete 2010.gada 25.februārī, pārdodot viņai piederošās SIA "Lags – centrs" kapitāla daļas, ir pārtraukusi pārkāpumu.

Lietuviete iepriekš nav saukta pie administratīvās atbildības.

Sākotnēji KNAB nolēma Lietuvieti sodīt ar naudas sodu 150 latu (213,43 eiro) apmērā. Viņa lēmumu apstrīdēja KNAB priekšniekam, kurš 2011.gada 18.aprīlī sākotnējo lēmumu atstāja negrozītu. Tad Lietuviete KNAB priekšnieka lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kura 2013.gada 13.decembrī grozīja KNAB piemēroto administratīvo sodu, nosakot to 50 latu (71,14 eiro) apmērā.

Tiesa secināja, ka līdzīgās lietās, kur persona saukta pie administratīvās atbildības par komercdarbības ierobežojumu pārkāpumu, sods noteikts 50 latu (71,14 eiro) un 65 latu (92,49 eiro) apmērā. Tiesa, ņemot vērā, ka KNAB par atbildību mīkstinošu apstākli uzskatījis to, ka Lietuviete ir pārtraukusi pārkāpumu, pārdodot viņai piederošās kapitāla daļas, kā arī to, ka atbildību pastiprinoši apstākļi lietā nav konstatēti, uzskatīja, ka konkrētajā gadījumā sankcijā paredzētais minimālais naudas sods 50 latu (71,14 eiro) apmērā ir atbilstošs I.Lietuvietes izdarītajam pārkāpumam.

Lietuviete iesniedza apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā, kura 2014.gada 5.jūnijā apelācijas sūdzību noraidīja un Administratīvās rajona tiesas spriedumu atstāja negrozītu. Spriedums nav pārsūdzams un stājās spēkā tā sastādīšanas dienā.


Написать комментарий